08 iunie 2016

9 iunie: Sfântul Efrem Sirul, diacon și învățător al Bisericii


Despre viaa sfântului Efrem cunoatem foarte puine lucruri. S-a nscut la Nisibis, în Mesopotamia de Nord, la începutul secolului al IV-lea, probabil în 306. Avea apte ani când Constantin cel Mare a dat Edictul de la Milano, prin care acorda libertatea deplinBisericii cretine. Se pare totui cEfrem nu a putut sse bucure de libertatea cultului cci tatl su era preot pgân i nu vedea cu ochi buni formaia cretinpe care mama o ddea fiului. Drept urmare a fost alungat de acas. La 18 ani, a primit botezul i a început striascdin munca proprie la Edessa (astzi Orfa, în Turcia, la grania cu Siria), lucrând ca ajutor într-o baie public. În anul 338, Nisibis, localitatea natal, a fost atacatde peri. Efrem s-a înrolat în armatele ce o aprau.


Când Nisibis a czut sub stpânirea perilor, Efrem a devenit diacon i, în anul 365, s-a mutat definitiv în Edessa, unde a deschis i a condus o coal. Aici a i murit, la 9 iunie 373.

Tradiia ni-l amintete drept un om foarte aspru. Nu cunotea limba greacă şi probabil acesta este motivul pentru care în opera sa literarnu se simte influena discuiilor referitoare la Sfânta Treime, discuii foarte aprinse în regiunile de limbgreac. El expune, autentic, limpede i precis, învăţătura cretindin vechime. Mijlocul folosit de sfântul Efrem pentru rspândirea adevrului cretin este poezia i, pentru acest motiv, este numit Harpa Duhului Sfânt.


În acea perioadîncepuse a se introduce cântarea alternativla oficierea slujbelor religioase. Iniiatorii au fost sfântul Ambroziu, la Milano, i Diodor, la Antiohia. Diaconul din Nisibis, aflat la frontiera cretintăţii i a lumii romane, a compus în limba maternpoezii cu un coninut didactic i însufleitor, într-o formliric, adaptatcântului de mas. Caracterul popular al poeziilor sale a dus la o vastrspândire a lor. Din Siria au ajuns în Orientul mediteranian, datorită şi unei foarte frumoase traduceri în limba greac.

Efrem nu scria cu gândul de a dobândi o glorie literar. El se slujea de poezie ca de un mijloc pastoral excelent, chiar în omiliile i predicile sale. Cunoaterea adânca Sfintelor Scripturi oferea geniului su poetic elementul cel mai adecvat pentru a ptrunde în misterele adevrului i a scoate învăţăturile folositoare pentru poporul lui Dumnezeu.

Sfântul Efrem este i poetul Preacuratei Fecioare Maria. El i-a dedicat douzeci de imnuri, în care i se adreseazcu o expresie de profundpietate i gingăşie. El o invocpe Maria ca fiind mai strlucitoare decât soarele, cea care a fcut pace între cer i pmânt, pacea, bucuria i mântuirea lumii, coroana fecioarelor, cu totul curat, nevinovat, nesupusputrezirii, preafericit, neprihnit, vrednicde laud, vrednicde toatcinstea.

Pentru doctrina lui adâncă şi luminoas, Papa Benedict al XV-lea, în anul 1920, l-a declarat pe sfântul Efrem Sirul, Învăţător al Bisericii Universale.

Rugciune
Te rugm, Doamne, sreveri cu buntate în inimile noastre, Duhul tu Sfânt, care l-a inspirat pe sfântul diacon Efrem stresalte de bucurie în cântarea misterelor tale i l-a întrit ca s-i slujeascnumai ie. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent