07 iunie 2016

8 iunie: Sfântul Medard, episcop


Sfântul Medard s-a nscut dintr-o familie de franci i a studiat la Augusta Veromanduorum (actualul Saint-Quentin, Frana). Ajungând preot, s-a consacrat cu totul misiunii sale i unei viei de intensiubire faţă de aproapele. În acest context, a svârit faptele de totaldezlipire material. Într-o noapte, un hointrîn vie i, spre nenorocul lui, nu mai nimerea drumul spre ieire: bunul Medard s-a grbit si-l arate i, în loc s-i opreascstrugurii furai, i-a mai dat i el.

Un alt hoa încercat sscoatdin grajd o vacce purta la gât un clopoel foarte sonor. Houl a încarcat s-l desfac, dar pentru cnu a reuit l-a umplut cu cârpe, dar în zadar: clopotul suna parcanume, pâncând a aprut sfântul Medard. Vzând ce se petrecea, el i-a druit vaca, i drept urmare, devenind proprietar legitim, clopotul a încetat smai sune. Altdat, un stup de albine a atacat pe cineva care a vrut sfure mierea. Sfântul a cerut albinelor sse linitească și saibrbdare, pânce nepoftitul oaspete i-a luat poria de miere dorit.

Dar sfântul Medard nu a avut de lucru numai cu hoii. Dupce a ajuns episcop de Saint-Quentin, într-una din zile, la el a venit regina Radegonda, care, dezgustatde crimele svârite de ctre soul ei, Clotar, i anturajul lui, a cerut sfie primitîn rândul clugrielor, ceea ce sfântul episcop a îngduit i a ajutat-o chiar sînfiineze o noumnstire. Clotar i-a recunoscut mai târziu vina i, dupce sfântul Medard a murit, în 560, a hotrât ca sicriul cu rmăşiele pmânteti sfie adus în capitala sa, la Soissons, unde a ridicat o bazilicmreaţă.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul episcop Medard, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent