12 iunie 2016

13 iunie: Sfântul Anton de Padova, preot și învățător al Bisericii


Fernando (numele de botez al sfântului Anton de Padova) s-a nscut în Lisabona într-o familie nobil, Buglione, probabil la 15 august 1195. La vârsta de 15 ani a intrat în Colegiul Canonicilor Augustinieni din Coimbra unde i-a însuit o cunoatere atât de adânca Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl va numi Chivotul Testamentului, fiind sigur c, dacs-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o singur din memorie. Alturi de teologie, i-a însuit o temeinicculturfilosofică şi tiinific, culturfoarte dezvoltatatunci sub influena filosofiei arabe. Aceastformaie i-a fost de mare folos în activitatea din ultima parte a vieii, când a predicat în prile din nord ale Italiei i în Frana, pentru a-i readuce la lumina adevrului pe cei care czusersub influena învăţăturilor catare i albigense.


Pe când era la Coimbra, au fost aduse din Maroc trupurile celor dintâi misionari franciscani martirizai. Când procesiunea solemna trecut prin faa colegiului, tânrul Anton a fost profund atins de dorina de a deveni i el martir. Pentru atingerea acestui scop, s-a gândit ccea mai scurtcale ar fi sdevină şi el franciscan i sfie trimis în ţările necretine. Cu toatîmpotrivirea profesorilor i a familiei, Ferdinand a cerut i a primit haina franciscan, schimbându-i cu aceastocazie numele în Anton. Alturându-se frailor misionari care se îndreptau spre Maroc a reuit spunpiciorul pe pmântul Africii. Aici, îns, urmrile bolii de care suferea, hidropizia, au devenit foarte suprtoare, iar conductorul grupului de misionari i-a poruncit sse întoarcîn Portugalia. Dar o furtunviolenta schimbat direcia corabiei spre Sicilia, iar fratele Anton a fost primit în mnstirea franciscanilor din Messina.

A primit obediență într-un convent din provincia Romagna, unde i s-au încredinat diferite munci gospodreti, timpul liber petrecându-i-l în reculegere i rugciune. Era perioada de maturizare spirituala unuia dintre marii apostoli ai pcii i ai credinei. Cu prilejul unei ceremonii la care nu s-a prezentat preotul desemnat să ţinpredica, Anton a fost rugat sîncerce sspunel ceva: superiorul se gândea c, în caz de nereuit, nimeni nu va fi surprins. Dupun timp de reculgere i rugciune, începu. Numai dupcâteva minute i-au dat seama cîn mijlocul lor aveau un tezaur de tiinţă, talent, credinţă şi zel.

Din acel moment, timp de nouani, Anton va fi trâmbia care va ridica în picioare mase imense de cretini adormii în indiferenţă sufletească şi îndârjii în lupte fratricide. La cuvântul lui Anton, se risipesc rtcirea din mini i ura din inimi. Locul de plecare al expediiilor sale este oraul Padova, lângcare un prieten bun i-a pregtit o locuinţă rcoroasîntre ramurile mari ale unui nuc btrân. De aici coboară şi, în anul 1231, locuitorii din Padova urmresc cel din urmcurs de predici, în Postul Mare, pe care Anton l-a inut. Din toate prile veneau tiri despre fapte minunate petrecute la invocarea în gând a sfântului Anton. Padovanii erau convini cîn mijlocul lor se afla un mare sfânt.

În ziua de 13 iunie, Anton se afla la Camposanpiero, în afara oraului. Simindu-se foarte ru, a cerut sfie adus în Padova. Aezat pe un car cu fân, a fost transportat cu deosebitatenie, dar, ajuni la Arcela, un alt convent, la 1 km de ora, Anton cere sse opreasc. Dupce a privit înco datoraul, l-a binecuvântat, apoi a închis ochii. Peste câteva momente, cete de copii alergau pe strzile oraului, vestind cu bucuria nevinovata copilriei: a murit Sfântul! A murit Sfântul! Clopotele tuturor bisericilor din oras-au întâlnit într-o solemncântare de triumf, de recunotinţă, de nemrginitdurere. O tradiie spune c, în aceleai momente, i clopotele din Lisabona, fra fi trase de cineva, au început ssune, cutremurând inimile care au simit cFerdinando al lor a ajuns pe culmea de la hotarul dintre pmânt i cer.

Dupun an, 1232, în srbtoarea Rusaliilor, Sfântul este ridicat la cinstea altarelor. De atunci, cu fiecare veac ce a trecut, amintirea lui a devenit tot mai vie, i astzi numele lui este rostit cu încredere pe toate meridianele pmântului, de ctre oameni de toate convingerile, din toate rasele, din toate treptele sociale i culturale. Dei nu au rmas de la el decât câteva cicluri de predici, au fost suficiente pentru a dovedi cautorul lor este o luminputernicdruitBisericii i, pentru aceasta, în 1946, Papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova, învăţător al Bisericii, cu titlul de Doctor Evangelicus. Se amintete astfel cizvorul din care Anton a sorbit înelepciune i har este Sfânta Evanghelie: el ne invitpe toi la acest izvor.

Rugciune (Sfântul Bonaventura)
Amintete-i, o, sfinte Antoane, ctu ai ajutat întotdeauna i ai adus mângâiere celui care a apelat la tine în nevoile sale.
Însufleit de o mare încredere i sigur cnu mrog frfolos, i eu alerg la tine, care eti aa bogat în merite înaintea Domnului. Nu refuza rugciunea mea, dar ea sajung, prin intervenia ta, înaintea lui Dumnezeu.
Vino în ajutorul meu, în nelinitea i în nevoile mele, i obine-mi harul pe care îl implor cu ardoare, dace spre binele sufletului meu...
Binecuvânteazmunca i familia mea: ine departe de ea bolile i pericolele sufletului i a trupului. Fca în ceasul durerii i a încercrii eu spot rmâne statornic în credință și în dragostea față de Dumnezeu. Amin. 

Un comentariu:

Gina Radna spunea...

Avem botez cu sf Ostie,cu numele eu de Angela Bianca,sora Rita Teresa,si mama de Tereza Augustina,si mamare la fel ca ea, si tata sotul bunicul unchiul de Dominic Sorin...in numele sf Ostii[motivul],etern si vesnic in banca vesnic.

Des coeurs qui se rencontrent