20 iunie 2016

21 iunie: Sfântul Alois de Gonzaga, călugăr


Ferrante Conzaga, marchiz de Castiglione i frate al ducelui de Mantua, ar fi voit ca primul su copil, Alois, nscut la 9 martie 1568, smeargpe urmele sale de ostaş şi comandant al armatei imperiale. La vârsta de cinci ani, Alois îmbrca o mini-armur, un coif cu penaj multicolor i o centurcu spad, încercând sse inîn urma plutonului. De la soldaii necioplii ai trupei a învățat folosirea armelor i limbajul lor colorat. Într-o zi, a profitat de neatenia unei sentinele i a tras cu o micpiesde artilerie: a leinat de emoie, dar nu s-a speriat.


Însacest copil va face sstrluceascnumele familiei Gonzaga, folosind alte arme. Trimis la Florena, la vârsta de zece ani, în calitate de paj al marelui duce de Toscana, Alois a dat vieii sale o direcie foarte precis, legându-se cu jurmânt s-i consacre fecioria sa lui Dumnezeu.

Doi ani de zile a petrecut în Spania, ca paj al Infantului Don Diego. Aici s-a ocupat intens de studiul filosofiei, la Universitatea din Alcalá de Henares, i de citirea crilor pioase, îndeosebi a Compendiului doctrinei spirituale a lui Alois de Granada. La vârsta de doisprezece ani, a primit Prima SfântÎmprtăşanie din mâinile sfântului Carol Borromeu i s-a hotrât sintre în Societatea lui Isus. Dar a trebuit smai treacdoi ani pentru a învinge rezistena tatlui, care, pentru a-i schimba gândurile, l-a trimis la curile princiare de la Ferrara, Parma i Torino. Chiar i principii, va nota mai târziu Alois, sunt cenuşă ca i sracii: poate o cenuşă mai ru-mirositoare.

Pentru a-i împodobi sufletul cu virtuile cretine, Alois a renunat la titlul i motenirea pmântească şi, la vârsta de paisprezece ani, a intrat în noviciatul Societăţii lui Isus de la Roma, sub conducerea sufleteasca sfântului Robert Belarmin. A uitat cu totul de originea sa nobilă şi a cerut si se atribuie însrcinrile cele mai umile. S-a dedicat, cu precdere, îngrijirii bolnavilor, mai ales în timpul epidemiei de ciumcare a bântuit Roma în anul 1590. S-a molipsit de aceastboalteribilatunci când întâlnind pe stradun muribund czut la pmânt, l-a luat pe spate i l-a dus la spitalul de la picioarele Campidoliului, unde slujea el.

A murit la vârsta de douzeci i trei de ani, în ziua prezisde el, 21 iunie 1591. Trupul sfântului Alois, patronul tineretului, se odihnete în biserica Sfântul Ignaiu, la Roma. Acest sfânt, adesea prezentat ca o fiinţă fragilă şi vistoare, avea, împotriva aparenelor, un temperament energic.


Penitenele aspre pe care i le-a impus sunt dovada unei hotrâri extraordinare de a realiza un scop pe care în mod lucid i l-a fixat chiar din prima tineree.

Rugciune
Dumnezeule, izvorul tuturor darurilor cereti, care ai unit, în sfântul Alois de Gonzaga, o minunatnevinovăţie, cu viaa de pocinţă, prin meritele i mijlocirea lui, druiete-ne harul, ca noi, cei care nu l-am urmat în nevinovăţie, s-l imitm cel puin în pocinţă. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent