04 iunie 2016

5 iunie: Sfântul Bonifaciu, episcop martir


Nscut în anul 673 sau 680 în regatul Wessex din Anglia, sfântul comemorat astzi purta numele de Wynfrith. A profesat regula monasticîn mnstirea din Exeter. Aici îi însuete o cultursolid, ajunge profesor i chiar compune o gramaticde limblatin. Dar, asemenea apostolului Paul, deseori i se prea ceste chemat de mulimile ce triau dincolo de mare, în Europa, spre a le duce Vestea cea Bun. Rspunzând acestei chemri, a trecut Marea Mânecii i s-a oprit mai întâi în Frisia, regiune aflatîn nordul Olandei de astzi. Însmunca lui nu a avut parte de roade.

Mergând la Roma pentru a se ruga la mormintele sfinilor martiri, a primit binecuvântarea papei Grigore al II-lea care l-a încurajat pe tânrul misionar i i-a dat împuternicirile necesare pentru a-i desfăşura nestingherit activitatea. Pornind spre Germania, s-a oprit un timp în Turingia i ajungând din nou în Frisia, acum aflatsub stpânirea francilor. De aceastdatefortul îi este rspltit de numeroase convertiri. Timp de trei ani, a colindat o mare parte din Germania. Până şi saxonii, considerai ca foarte îndrtnici, au rspuns cu entuziasm la chemarea lui.

În urma activității sale, Wynfrith a fost chemat la Roma unde papa l-a fcut episcop. De aici înainte va purta numele de Bonifaciu. La întoarcerea lui în Germania, într-o pdure din inutul Hessen, a doborât la pmânt un stejar gigantic, cruia populaia pgânîi atribuia puteri magice, deoarece considera cacolo locuiete un zeu. Gestul misionarului a fost considerat o adevratsfidare la adresa divinităţii i pgânii s-au adunat din toate prile svadrzbunarea zeului ofensat. Bonifaciu a folosit aceastocazie ca sle vesteascmesajul evanghelic. În locul stejarului doborât, a ridicat prima bisericpe care a dedicat-o sfântului apostol Petru.

Înainte de a trece la organizarea Bisericii pe malul drept al Rinului, s-a gândit sîntemeieze, la hotarele dintre Hessen i Turingia, o mnstire menitsdevincentrul propulsor al spiritualităţii i culturii religioase în Germania. Astfel, a luat fiinţă celebra abaie de la Fulda, asemntoare prin activitatea i prestigiul su cu mnstirea benedictinde la Monte Cassino. Ca sediu pentru arhiepiscopie a ales oraul Maienza, dar i-a exprimat dorina sfie înmormântat la Fulda.

Înaintat în vârst, dar neobosit, a plecat din nou spre Frisia. Împreuncu el erau cincizeci de clugri. Pentru ziua de 5 iunie 754, a stabilit o întâlnire cu catecumenii din împrejurimi, în apropiere de localitatea Dokkum. Era srbtoarea Rusaliilor. Îndatdupînceperea slujbei, un grup de frizoni, înarmai cu spade, îi înconjurar. Nu vtemei, le spuse Bonifaciu alor si, toate armele de pe lume nu pot ucide sufletul nostru. Când a observat csabia unuia dintre frizoni se îndreaptspre capul su, el a încercat sse apere cu cartea Sfintelor Evanghelii, dar ascuiul sbiei a tiat în două şi Cartea, i capul martirului. Cerneala Crii i sângele lui Bonifaciu se amestecar, i astfel, împreun, au scris înco paginvie în istoria Rscumprrii.

Rugciune
Te rugm, Doamne, ca sfântul martir Bonifaciu sfie mereu pentru noi un mijlocitor puternic la tine, ca spstrm cu trie i smrturisim prin faptele noastre credina pe care el a predicat-o prin cuvânt i a pecetluit-o cu sângele su. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent