25 iunie 2016

26 iunie: Fericitul Iacob Haddad, preot


Abuna Yaaqub El-Haddad, s-a nscut în Liban la 1 februarie 1875. În 1892, pe când lucra în Egipt ca profesor, a simit vocaia preoeasc. A decis astfel sintre în conventul capucinilor de la Khashbau. Yaaqub a profesat voturile solemne în 1898 i deveni preot în 1901. A lucrat cu multdruire pentru construirea de coli elementare pentru copiii din sate. A fost un apostol al celui de-al Treilea Ordin Franciscan. Pe urmele sfântului Francisc de Assisi, fericitul libanez a fost un neobosit apostol al carității, atitudine care izvora din preocuparea pentru nevoia fizică și morala aproapelui.

Îndatdupprimul rzboi mondial, printele Yaaqub cumprdealul Jal-El-Dib unde a vrut sconstruiasco biserică și sridice o cruce, care sdevinun loc pentru preoii bolnavi, i a altor bolnavi care cereau asistență. În continuarea lucrrii sale, a fondat în 1930 congregaia Surorilor Franciscane ale Crucii din Liban, care de la început s-a dedicat îngrijirii persoanelor cu dizabilități, a celor cu malatii mentale, ale persoanelor în vârst, a celor cu boli incurabile, abandonai de familiile lor i de asemenea s-au dedicat educrii orfanilor. Abuna Yaaqub a fost de asemenea un neobosit predicator în Liban, dar i în Palestina, Iran i Siria. Cele 24 de volume de discursuri în limba arabdau mrturie despre angajamentul su în spirit de evanghelizare.

Nu existcer frcruce, scria printele Yaaqub. Cine dorete cerul frsuferință este ca acela care vrea scumpere lucruri frsplteasc. A murit la 26 iunie 1954, strângându-i la piept crucea. A fost beatificat la 22 iunie 2008 de ctre papa Benedict al XVI-lea.

Rugciune
Printe Sfânt, Tu, care l-ai chemat pe fericitul Iacob Haddad sfie un preot zelos i un frate franciscan capucin care striascEvanghelia dupexemplul sfântului Francisc de Assisi. Tu l-ai umplut de un nesfârit spirit de caritate în favoarea celor suferinzi, bolnavi i a preoilor în vârstă și, pentru a avea grijde ei, Tu l-ai inspirat sfondeze Congregaia Surorilor Crucii.
Astfel, învrednicete-ne, datoritmeritelor minunatului tu slujitor, printele Iacob, harul pe care i-l cerem cu încredere ..., prin Sfânta Cruce a Iubirii i a Îndurrii Fiului tu Preaiubit Isus Cristos, Domnul nostru. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent