01 iunie 2016

2 iunie: Sfinții Marcelin și Petru, martiri

Sfântul papDamasus I (366-384) este cunoscut prin poemele sale, în care preamrete viaa i moartea mai multor martiri. El ne informeazc, pe când era copil, l-a ascultat pe un btrân care, plângând, povestea cum l-a executat pe un preot numit Marcelin i un tânr ajutor al lui, Petru. Bâtrânul îi descrca sufletul, iar Dumnezeu pregtea unul dintre cele mai frumoase poeme scrise de papa Damasus (al XXIII-lea). Percussor, adiccel care a lovit cu sabia, spune cel a voit sexecute sentina de tiere a capetelor într-o pdure, pentru a se pierde orice urm. Cei doi au fost obligai scuree cu propriile mâini, de mrcini i crengi, locul ce avea sfie stropit cu sângele lor.

Ultimele trei versuri din cele noucare constituie poemul papei Damasus, ne informeazctrupurile preasfinte ale martirilor au rmas ascunse câtva timp într-o peter, pâncând o matroană distins, Lucila, îndemnatde evlavia ei, le-a aezat într-un loc în dreptul celei de a treia pietre kilometrice de pe Calea Labicana, unde astzi se aflcartierul Torpignattara. Constantin cel Mare a ridicat aici o mreaţă bazilică şi, alturi de ea, un mausoleu de marmurroie, în care s-a pstrat sicriul mamei sale, sfânta Elena, pâncând împratul a transportat rmăşiele ei pmânteti la Constantinopol. Mormântul sfinilor martiri a fost profanat de ctre goi. Ca reparare a acestei profanri, papa Virgiliu a restaurat mormântul i a introdus în Canonul Roman numele sfinilor Marcelin i Petru, asigurându-le astfel un loc deosebit în amintirea i devoiunea credincioilor.

Istoria vieii preotului Marcelin i a exorcistului Petru a fost ulterior încrcatcu unele fapte mai mult sau mai puin exacte, relatate de o Passio din secolul al VI-lea. Astfel, ni se spune cMarcelin i Petru au fost închii într-o carcer, sub supravegherea unui oarecare Artemie, a crui fiic, Paulina, era stpânitde diavol. Petru, exorcistul, l-a asigurat pe Artemie cdacel i soia lui, Candida, se vor converti, fiica lor, Paulina, va fi vindecatimediat. Dupo oarecare ezitare, familia toata îmbrăţiat credina lui Cristos. Paulina i-a recptat libertatea i bucuria, dar, nu peste mult timp, toi trei au fost chemai la cinstea de a întri mrturisirea credinei cu propriul lor sânge. La a XII-a piatrkilometricde pe calea Aurelia, Artemie a fost decapitat, iar Paulina i Candida au fost zdrobite sub o grmadde pietre.

Rugciune
Dumnezeule, care ne întreti i ne ocroteti prin mrturia slvita sfinilor martiri Marcelin i Petru, d-ne, te rugm, harul sînvăţăm din exemplul lor i sfim ajutai de rugciunile lor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent