10 iunie 2016

11 iunie: Sfântul Barnaba, apostol


Iosif, numit de apostoli Barnaba, adicfiu al mângâierii, evreu din tribul lui Levi, nscut în Cipru, avea un câmp pe care l-a vândut i a depus la picioarele apostolilor suma luat. Aa ni-l prezintFaptele Apostolilor. Izvoare mai vechi ne aratcBarnaba, numit apostol chiar de Faptele Apostolilor, dei nu fcea parte din rândul celor Doisprezece, ar fi fost unul dintre cei aptezeci de ucenici de care vorbete Evanghelia. În mod sigur, el este o figurde prim-plan în viguroasa comunitate cretin, înfloritla Ierusalim dupCoborârea Duhului Sfânt: el era foarte apreciat de ctre apostoli, care l-au trimis sevanghelizeze oraul i regiunea Antiohia.

Barnaba este omul unor alegeri fericite. La Antiohia i-a dat seama cacolo este un teren foarte bine pregtit pentru cuvântul lui Dumnezeu. S-a întors la Ierusalim, saducla cunotinţă cele constatate i scearpermisiunea de a-l lua cu sine pe Saul, de curând convertit la credinţă, pe care l-a chemat din locul su de retragere, de la Tars. În felul acesta a început extraordinara lor colaborare. Dupun an de munc, au avut loc numeroase convertiri. Pentru întâia dat, se citete în Faptele Apostolilor, ucenicii au luat numele de cretini la Antiohia.

Saul, care de acum prefera sfie chemat cu numele roman de Paul, i Barnaba, mulumii cau deschis drumul propovduirii Evangheliei printre pgâni, s-au îndreptat ctre alte inuturi. Prima oprire a fost în Cipru, patria lui Barnaba, unde acesta l-a luat cu sine i pe un vr mai tânr, Marcu, viitorul evanghelist. Aceasta a fost o altalegere fericit. Mai târziu, la începutul celei de a doua cltorii misionare, mai grea i mai riscant, tânrul s-a rzgândit: Paul nu a considerat însoportun s-i schimbe programul i a preferat sse despartchiar i de Barnaba, care a rmas în Cipru împreuncu Ioan Marcu.

Paul i Barnaba au fost doupersonalităţi diferite, care s-au completat una pe alta. La Listra, în Licaonia, unde a luat sfârit prima cltorie misionar, pe când predica, Paul l-a observat pe un srman olog. Scoal-te i umbl, i-a spus Paul, iar minunea s-a împlinit. Vzând ceea ce a fcut Paul, mulimea a început sstrige: Zeii cu chipuri de oameni au coborât printre noi. Pe Barnaba îl numeau Jupiter i pe Paul, Mercur, deoarece era cel mai elocvent dintre ei doi.

Barnaba este considerat a fi autorul scrisorii pauline Ctre Evrei, precum i a unei alte cri numite Evanghelia lui Barnaba, astzi pierdut. Despre el nu se mai tie nimic dupdesprirea de Paul. Unele scrieri apocrife vorbesc despre o cltorie a lui la Roma i despre moartea de martir la Salamina, în anul 70.

Rugciune
Dumnezeule, care ai poruncit ca sfântul Barnaba, om plin de credinţă şi de Duhul Sfânt, sfie pus deoparte pentru a duce popoarelor pgâne vestea mântuirii, f, te rugm, ca evanghelia lui Cristos, pe care el a predicat-o cu zel, sfie vestită şi astzi cu fidelitate, prin cuvânt i fapt. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent