Translate

29 aprilie 2016

30 aprilie: Sfântul Pius al V-lea, papă


În ziua de 7 octombrie 1571, armatele cretine scufundau în apele mrii, la Lepanto, puternica i pânatunci nebiruita flota turcilor. Din acea zi, a început decderea Imperiului Otoman. Pius al V-lea este numit papa victoriei de la Lepanto, nu pentru car fi fost un rzboinic, ci pentru c, datoritautorităţii i prestigiului su personal, a reuit spotoleascneînelegerile dintre statele europene i sle uneascîntr-o sfântalianţă care sse opunînaintrii ameninţătoare a forelor turceti. În ziua de 7 octombrie 1571, spre sear, Papa Pius al V-lea a cerut sse tragtoate clopotele din Roma i i-a chemat pe credincioi s-i aducmulumire lui Dumnezeu pentru victoria obinut. Pe atunci nu existau mijloacele de comunicare rapidpe care le avem noi astzi, i Papa, dupce petrecuse toatziua rugându-se Rozariul Maicii Domnului, a avut, pentru o fraciune de secund, viziunea sfâritului triumfal al luptei.


Înainte de a fi ales pap, în anul 1566, Pius al V-lea se numea Mihai Ghisleri. El s-a nscut în 1504, în localitatea Bosco Merengo (Italia). La vârsta de 14 ani, a intrat în mnstirea dominicanilor i, duppregtirea cuvenit, a fost sfinit preot. Dovedind calităţi cu totul excepionale, a urcat pe rând toate treptele ierarhice: profesor, superior al mnstirii, superior provincial, inchizitor la Como i Bergamo, episcop, cardinal, mare inchizitor, episcop de Mondori i apoi pap. Titlul de inchizitor poate s-l facantipatic în ochii omului de astzi, dar trebuie inut cont de faptul cprocurorii acelor timpuri se numeau inchizitori i erau alei, de obicei, din rândul clerului. Într-adevr, Pius al V-lea a fost un papincomod, aa cum sunt toi aceia care vor sreformeze moravurile deczute ale unei societăţi, dar este un titlu de mare cinste pentru el, acela de a fi stârpit simonia i nepotismul din Curia Român. Numeroaselor rude care alergaserla Roma cu sperana de a obine unele privilegii, Pius al V-lea le-a rspuns cruda unui papse poate considera suficient de bogatdacnu este calic lipit pmântului.

Pius al V-lea a avut i misiunea deosebit de grea de a duce la îndeplinire hotrârile Conciliului Tridentin. Astfel, a restaurat obligaia rezidenei pentru episcopi, clauzura pentru clugri, celibatul i sfinenia vieii pentru preoi, vizitele pastorale ale episcopilor, dezvoltarea misiunilor, corectarea crilor liturgice, cenzura publicaiilor privitoare la credinţă şi moravuri. Disciplina asprpe care sfântul pontif o cerea de la toi membrii Bisericii a fost i norma permanenta vieii sale personale. Mai întâi, ca episcop i cardinal, apoi, în calitate de pap, a trit viaa ascetica unui clugr ceretor. Foarte apropiat de cei mici, cu dragoste de printe faţă de lumea simpl, a artat o severitate de neclintit faţă de cei care loveau în unitatea Bisericii. Astfel, nu a ezitat so excomunice pe regina Angliei, Elisabeta I (1558-1603), i sdecreteze destituirea ei, dei era contient de urmrile tragice pe care gestul su avea sle abatasupra credincioilor catolici englezi. Pius al V-lea a murit la 1 mai 1572, în vârstde 68 de ani.

Rugciune
Dumnezeule, care, în grija ta faţă de Biseric, l-ai chemat pe sfântul papPius, sapere credina i sreînnoiascdemnitatea cultului, d-ne, te rugm, prin mijlocirea lui, harul sparticipm la celebrarea misterelor tale cu credinţă vie i cu iubire bogatîn roade. Amin. 

28 aprilie 2016

29 aprilie: Sfânta Ecaterina din Siena, fecioară și învățător al Bisericii, patroană a Europei


Sfânta Ecaterina s-a nscut în ziua de 25 martie 1347. La vârsta de apte ani, dovedind o cunoatere prematura realităţilor i primejdiilor vieii, se obligcu jurmânt de a nu cunoate altiubire decât a lui Cristos: este ceea ce s-a numit cstoria mistica Ecaterinei. Cacest act nu a fost rodul unei fantezii copilreti o va dovedi întreaga ei viaţă. Prinii încearcând so determine sse cstoreasc, au insistat, recurgând la violenţă şi, în cele din urm, i-au interzis smai iasdin cas. Timp de trei ani, a dus o viaţă de asprsingurtate. Muncea ca o servitoare, îi impunea posturi îndelungate, se obinui sdoarmpuin i frîncetare se auzea murmurul rugciunilor prin care îl implorpe Dumnezeu s-i druiascadevrata cunoatere de sine, prere de ru pentru greelile fcute, întoarcerea pctoilor i pacea lumii dezbinate. Duptrei ani de zile, tatl s-a resemnat i s-a declarat de acord cu hotrârea fiicei sale. Ecaterina a cerut sfie primitîn rândul Ordinului al III-lea Dominican.


Oraul era adesea câmpul de luptîntre diferite familii sau diferite grupri politice. Ecaterina, împreuncu un grup de femei inimoase, a ieit în strad. A organizat ajutorarea celor sinistrai i sraci, a intrat în spitale i a îndeplinit munci care erau rezervate brbailor i femeilor în vârst. Ajunsîn faa unui lepros ru mirositor, pentru a-i învinge repulsia ce o cuprinsese, se apleacă şi-i srutpicioarele desfigurate.

În 1369, a fost condamnat la moarte un tânr din Perugia, pentru încercare de revolt: el se frmânta îngrozitor i, din disperare, l-a blestemat pe Dumnezeu i pe oameni. Cu o zi înainte de execuie, în celulintro tânrde douzeci i doi de ani, care îl invitsse roage împreuncu ea: rugciunea îi aduse pacea i credina în sufletul lui zbuciumat. Drept urmare, a cerut sse spovedească şi sprimeascSfânta Împrtăşanie i, linitit, i-a ateaptat sfâritul.

A îndrznit sînfrunte mulimea agitat, luând aprarea evreilor i a copiilor nelegitimi, dupcare. Eroismul Ecaterinei a ajuns la culme în timpul ciumei din 1374, când a refuzat sprseascoraul i, ea, femeie de douzeci i apte de ani, îi îngrijea pe ciumai, cra în spate trupurile celor mori i ajuta la îngroparea lor. Când flagelul a încetat, concetăţenii ei i-a rspltit munca i jertfele cu vorbe de ocară şi insinuri rutcioase. Era ultima piatrpreioasîn coroana de merite a Ecaterinei. Cristos, Mântuitorul, i-a aprut într-o vedenie i i-a întiprit semnele rnilor sale, la mâini, la picioare i la coast: Ecaterina va purta aceste rni pânla moarte. Apoi Domnul i- a spus: De acum, vei prsi chilia ta, oraul i ara. Eu voi fi cu tine i te voi duce svorbeti întregii lumi. Vreau ste trimit la episcopi, la conductorii Bisericii i ai cretintăţii, pentru ca o femeie slabsdea de ruine mândria celor tari.

În aceastperioad, Italia era pradunor rzboaie fratricide. Printele cretintăţii, papa, era încprizonier în castelul de la Avignon i, când Urban al V-lea a revenit la Roma, a fost nevoit sse întoarcla Avignon din pricina rscoalelor puse la cale de unele familii interesate. Urban al V- lea a murit plin de tristee. I-a urmat papa Grigore al XI-lea. Ecaterina a mers din capitalîn capitalde provincii i de ţări, fiind consideratca o mesagera Cerului. Ajunsla Grigore al XI- lea, i-a spus: Ridic-te, fii brbat: îi spun eu cnu trebuie ste temi de nimic.

Grigore al XI-lea a revenit la Roma. Dacexilul babilonic al Bisericii a luat sfârit, este darul lui Dumnezeu i meritul Ecaterinei de Siena. Dar cu intrarea triumfala Papei în Roma, nu a luat sfârit misiunea Ecaterinei: trebuia începutopera de refacere a vieii spirituale, ajunsîntr-o stare jalnic, atât în rândul credincioilor, cât i al clerului.

Ecaterina, netiind sscrie, dicta zeci de scrisori, uneori la mai muli secretari, scrisori adresate Papei, episcopilor, regilor, condotierilor i multor persoane simple. Ni s-au pstrat 307 dintre ele: sunt pline de înelepciune, credinţă şi realism. De asemenea, a dictat i o carte: Dialog despre Providenţă, carte care l-a determinat pe papa Paul al VI-lea, la 4 octombrie 1970, so declare pe sfânta Ecaterina de Siena Învăţător al Bisericii.

Rspunzând chemrii Papei Urban al VI-lea, a venit din nou la Roma, pentru a-l ajuta în rezolvarea unor probleme însemnate. Aici s-a îmbolnvit grav. În dimineaa zilei de duminic, 29 aprilie 1380, s-a adresat celor dragi care o încurajau cu aceste cuvinte: Sviubii cu sinceritate unii pe alii. Dupce a mai rostit o datnumele Isus, inima ei a încetat smai bat. Ecaterina de Siena a prsit pmântul, dar a lsat în viaţă scrisorile i opera ei un izvor de lumină şi încurajare. La 29 aprilie 1461, a fost ridicatla cinstea altarelor, iar în 1939, a fost proclamatpatroana principala Italiei, împreuncu sfântul Francisc de Assisi, iar în 1999, papa Ioan Paul al II-lea a proclamat-o patroana Europei.

Rugciune
Dumnezeule, care ai înflcrat-o cu iubirea ta pe sfânta Ecaterina din Siena atât în contemplarea ptimirii Domnului, cât i în slujirea Bisericii tale, f, te rugm, ca, prin mijlocirea ei, poporul tu, împrtăşindu-se din misterul lui Cristos, stresalte pururi de bucurie la artarea slavei lui. Amin. 

27 aprilie 2016

28 aprilie: Sfântul Ludovic Maria Grignon de Montfort, preot

Ludovic Maria Grignon s-a nscut la Montfort-la-Cane, în dieceza de Rennes, la 31 ianuarie 1673. Dupce a primit o educaie profund religioasîntr-un colegiu al iezuiilor, Providena l-a condus la Paris acolo unde a studiat într-un seminar. Aici, strlucind prin inteligena i profunzimea pietății, nu a îneles pe deplin voina lui Dumnezeu în privina lui. Domnul a permis acest lucru pentru a-l forma la iubirea Crucii, creia el trebuia s-i devinapostol pasionat. Tot la această școala izvorât pentru el dragostea față de Maria creia el se pregtea sîi devinapostol.

A fost hirotonit în 1700. A fost mai întâi capelan la spitalul din Poitiers. Pentru o perioada avut de îndurat persecuiile jansenitilor. În 1706 se duse la Roma pentru a se oferi papei pentru misiunile strine, dar primi de la Suveranul Pontif misiunea de a lucra la evanghelizarea Franei.

A început spredice în Bretania i în vestul Franei. A avut succes mai ales în rspândirea devoiunii ctre Preasfânta FecioarMaria. A scris de asemenea mai multe cri, dintre care cea mai cunoscuteste Tratat despre adevrata evlavie ctre Preasfânta FecioarMaria.

În 1715, sfântul Ludovic a organizat mai muli preoi i a format Misionarii Companiei Mariei, un institut bisericesc cunoscut astzi mai ales cu numele de Fraii lui Montfort, care se îndeletnicesc cu predicarea Cuvântului i rspândirea devoiunii ctre Maria.


A murit în 1716 la Saint-Laurent-sur-Sevre, Frana, i a fost canonizat în 1947 de ctre papa Pius al XII-lea. Papa Ioan Paul al II-lea spunea cpe vremea când era tânr seminarist, a citit i recitit de multe ori i cu un mare profit spiritual o opera lui de Montfort i catunci am îneles cnu puteam exclude pe Maica Domnului din viaa mea frsneglijez voina Sfintei Treimi.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, care l-ai fcut pe sfântul preot Ludovic Maria, martor i învăţător strlucit al druirii totale lui Cristos, Fiul tu, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, d-ne harul, ca, urmând aceeai cale spiritual, sputem rspândi necontenit împrăţia ta. Amin. 

26 aprilie 2016

27 aprilie: Sfânta Zita, fecioară


Zita s-a nscut în anul 1218, la Monsagrado, un ctun din apropiere de Lucca, dintr-o familie de ţărani sraci. Pe atunci era obiceiul ca fetele de la sat sfie angajate ca servitoare în familii mai bogate din oraul apropiat, pentru a-i face zestrea necesară şi a nu fi o povarpentru familia proprie. Situaia lor era asemntoare cu a sclavelor, dar ele o acceptau, deoarece tiau că este trectoare: multe dintre ele ajungeau sse lege atât de strâns de familia respectiv, încât rmâneau acolo pentru toatviaa.

La vârsta de doisprezece ani, Zita a fost angajatîn familia Fatinelli din oraul Lucca. Fiind un suflet ptruns de credinţă, a considerat cîmplinete voina lui Dumnezeu slujind în mod contiincios aceastfamilie care o primise sub acoperiul ei, îi asigura întreinerea i pregtirea unui viitor. Din dragoste ctre Dumnezeu, îi împlinea cu exactitate i voie bundatoriile de serviciu, primind cu senintate dojenile umilitoare atât din partea stpânilor, care la început o tratau cu severitate, cât i din partea celorlali servitori, care nu vedeau cu ochi buni zelul i corectitudinea ei. Întotdeauna atentă şi supus, a cerut totui un favor de la stpâna casei: de a fi libersmeargîn fiecare zi la Sfânta Liturghie.

Dei nu era decât o simplservitoare, a ajuns sfie consideratca o regin, mai ales dupce stpânii, convini de corectitudinea i priceperea ei, i-au încredinat conducerea întregii gospodrii casnice. Din bunurile rezervate pentru sraci i din economiile ei proprii, împrea cu mictoare delicatee tuturor celor care bteau la poarta familiei Fantinelli. Se istorisete cuna dintre tovarăşele ei de munc, invidioaspe stima de care se bucura Zita, a acuzat-o în faa stpânului crisipete bunurile casei în acte de milostenie exagerat. Într-una din zile, Zita este opritîn timp ce ieea din cascu orul încrcat, pornitsviziteze o familie nevoiaşă: când stpânul o întrebce duce, ea rspunse care flori i frunze. Într-adevr, desfcând legturile orului, o ploaie de flori czu pe lespezile scrilor.

Viaa Zitei este ca un buchet de virtui cretineti, ea formeazo dovadgritoare c, în orice condiii i în orice loc, sfaturile sfintei Evanghelii pot fi pstrate i duse la o mare perfeciune. Chiar pe când tria, aceste virtui i-au atras stima i preuirea tuturor, iar dupmoartea ei, întâmplatla 27 aprilie 1272, contemporanii, din toate treptele sociale, i-au venerat amintirea cu pietate, considerând-o o adevratsfânt. Mormântul ei se află şi astzi în Catedrala Sfântul Fredian din Lucca i mulimi de pelerini se îndreaptspre el, cerând i primind harul de a duce o viaţă curată şi seninîn orice situaie. Cultul su a fost aprobat în mod oficial de ctre Papa Inoceniu al XII-lea, la 5 septembrie 1696, iar papa Pius al XII-lea a declarat-o patroana persoanelor de serviciu.

Rugciune
Ascult-ne, Dumnezeule, mântuirea noastr, pentru ca, celebrând cu bucurie srbtoarea sfintei Zita, sînvăţăm a te sluji cu iubire. Amin. 

Des coeurs qui se rencontrent