26 mai 2016

27 mai: Sfântul Augustin de Canterbury, episcop

Marea Britanie, evanghelizatchiar din timpurile apostolice (primul misionar care ar fi pus piciorul pe pmântul Angliei a fost, dupo legend, Iosif din Arimateea, cel care l-a dat jos de pe cruce pe Domnul Isus), a reczut în idolatrie, în urma invaziei saxonilor, petrecutîn secolele al V- lea i al VI-lea. Când regele inutului Kent, Etelbert, a luat-o în cstorie pe principesa cretinBerta, aceasta a cerut sse ridice o bisericîn care câiva preoi cretini ssvâreascsfintele slujbe. Luând cunotinţă despre acest fapt, Papa Grigore cel Mare a considerat ceste oportun sîncerce reintroducerea Sfintei Evanghelii pe pmânturile insulei britanice.


Misiunea a fost încredinatstareului mnstirii benedictine Sfântul Andrei de pe Celio, din Roma, Augustin. Se pare c, dacprincipala lui calitate nu era curajul, în schimb, era foarte umil i înelegtor. Plecând din Roma în fruntea unui grup de 40 de clugri, în anul 597, a fcut o oprire în insula Lerins, unde era încvie amintirea sfântului Vinceniu. Informaiile despre temperamentul rzboinic al saxonilor l-au înspimântat atât de tare, încât s-a întors la Roma i l-a rugat pe papa s-i dea alte însrcinri. Pentru a-l încuraja, papa Grigore l-a numit abate i i-a cerut sîncerce a duce misiunea pânla capt. Augustin reia drumul spre Marea Britanie. Cltoria s-a fcut în etape scurte. Ajungând în Galia, Augustin a primit vestea ceste ales episcop. Prin hirotonirea de episcop, sfântul Grigore voia s-i întreasccurajul pentru a face pasul decisiv. În sfârit, o datcu venirea primverii, s-au îmbarcat i au ajuns în insula britanicThanet. Regele în persoan, îndemnat de buna lui soie, le-a ieit în întâmpinare.

Misionarii s-au îndreptat spre cortegiul regal în procesiune, cântând litaniile, dupritualul abia introdus la Roma. Pentru toi a fost o fericitsurpriz. Regele i-a întovrăşit pe clugri pânla locul unde le fixase reedina, la Canterbury, aflat la jumtate de cale între mare i Londra. Aici s-a ridicat celebra abaie care va purta numele lui Augustin i va deveni inima i chivotul cretinismului englez. Activitatea misionara clugrilor a adus roade peste orice ateptare. Regele însui a cerut botezul, îndemnându-i, prin exemplul su, pe unii dintre supuii si sîmbrăţieze religia cretin.

Vestea a fost primitla Roma de ctre papcu nespusbucurie. Scrisorile trimise lui Augustin i reginei sunt un imn de mulumire. Papa i-a trimis lui Augustin un grup de noi colaboratori i, totodat, paliul i numirea de arhiepiscop primat al Angliei. În acelai timp, cu printeascbuntate, i-a atras atenia snu se lase cuprins de orgoliu pentru succesele obinute i pentru onorurile pe care i le oferea demnitatea acordat. Urmând indicaiile papei, referitor la organizarea vieii bisericeti, Augustin a întemeiat alte douepiscopii, cea de Londra i cea de Rochester, consacrând episcopi pe Mellito i Iustus. Sfântul misionar a murit la 26 mai 604 i a fost înmormântat la Canterbury, în biserica ce-i poartă şi astzi numele.

Rugciune
Dumnezeule, care ai cluzit la lumina evangheliei popoarele Angliei prin propovduirea sfântului episcop Augustin, f, te rugm, ca smâna muncii lui sdea pururi roade de viaţă venicîn Biserica ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent