07 ianuarie 2015

Sfântul Lucian din Antiohia, martir



Era originar din Samosata (Siria). Părinții i-au dat o educație aleasă însă a rămas orfan la vârsta de 12 ani. A renunțat la bunurile sale pentru a se consacra în totalitate cunoașterii Sfintelor Scripturi și apărării adevăratei credințe.

La Antiohia a fost hirotonit preot. În jurul său s-a format o școală la care mulți tineri veneau să primească învățătură. Zelul său i-a revoltat pe adversarii credinței în Isus Cristos. A fost arestat din porunca împăratului Maximin și a rămas nouă ani în închisoare. De acolo a reușit să scrie scrisori către credincioșii din Antiohia pentru a-i consola și pentru a-i întări.

Pentru că refuza cu obstinență să aducă sacrificii zeilor romani și pentru faptul că nu înceta să facă discursuri apologetice în fața judecătorilor săi, a fost executat la 7 ianuarie 312.


Rugăciune

Dumnezeule atotputernic și îndurător, noi implorăm cu umilință puterea și bunătatea ta. Sfântul Lucian, un zelos preot al tău s-a dăruit cu totul ție, vestindu-te cu mult zel până când s-a învrednicit de coroana martiriului. Prin mijlocirea lui, dăruiește-ne nouă, ucenicilor tăi să îți fim slujitori fideli, până la sfârșit. Amin.

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent