06 ianuarie 2015

O tradiție franciscană... extragerea sfinților protectori



La început de an lumea pare să fie într-o goană continuă pentru a-și găsi norocul. Se cumpără tot felul de bilete de loterie, se aleg numere și se așteaptă cu sufletul la gură extragerea numerelor câștigătoare. În convente însă există o altfel de tradiție: extragerea sfinților protectori.

În general această extragere are loc în seara zilei de 5 ianuarie.  Fiecare comunitate se adună, iar superiorul îi invită pe toți la rugăciune pentru a cere lui Dumnezeu ocrotirea unui sfânt care apoi este extras pentru fiecare și care devine un Patron special al noului an. Sfântul care a fost extras este de asemenea propus pentru a fi mai bine cunoscut și imitat ca pe un model de viață.


Aceasta este o tradiție cu precădere franciscană însă ea s-a răspândit și la alte institute de viață consacrată și la persoane laice. Momentul este precedat adesea de binecuvântarea cu apă sfințită și incensarea cu tămâie a locurilor comune și a fiecărei camere. În alte locuri, cum ar fi în Malta, extragerea sfinților este însoțită cu extragerea altor două nume: acela al unui confrate în viață și al unui alt confrate defunct pentru care va trebui să se înalțe rugăciuni în acel an. În aproape toate conventele pe lângă numele sfântului protector se adaugă o maximă care conține un îndemn de pus în practică în timpul anului.


Extragerea sfântul protector nu este doar o tradiție, un act celebrat în fiecare an ci un îndemn, un imbold pentru toți pentru a trăi cu intensitate propria vocație la sfințenie.

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent