05 decembrie 2011

Tribunalul a decis: Papa nu va fi amendat


04.12.2011, Freiburg (Catholica) - Într-un caz ce a provocat zâmbete la Vatican, un tribunal german a decis să respingă acuzaţiile împotriva Papei Benedict al XVI-lea pe motiv că nu ar fi folosit centura de siguranţă în timpul recentei vizite făcute în ţara sa natală (între 22 şi 25 septembrie). “Nu va fi nici o amendă pentru Papa, a declarat purtătoarea de cuvânt a oraşului Freiburg, Edith Lamersdorf, conform unei agenţii de ştiri germane. “Acuzaţiile au fost respinse.”
Avocatul Christian Sundermann a înaintat o plângere în numele unui cetăţean din Dortmund, a cărui identitate nu a fost făcută publică. Acesta ar fi protestat din grijă pentru siguranţa Papei. Pontiful s-a oprit în ultima sa vizită în Germania în mai multe localităţi: Berlin, Freiburg şi Erfurt, fiind transportat cu papamobilul, din care i-a salutat pe cei care îl aşteptau pe străzi. Legea cere în această ţară ca toţi din maşină să poarte centuri de siguranţă, chiar şi în vehicule care se deplasează încet. Dar tribunalul a decis că legea nu se aplică Papei pentru că el mergea pe străzi închise oricărui alt trafic.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pr. Federico Lombardi, SJ, a afirmat la 30 noiembrie că acuzaţiile au provocat “curiozitate şi zâmbete” la Sfântul Scaun, “începând de la însăşi Papa”. A explicat că Pontiful nu poate să fie limitat în mişcări de o centură de siguranţă din moment ce “el se întoarce în mod continuu în stânga şi în dreapta pentru a-i saluta şi binecuvânta pe credincioşi”. “Frecvent se opreşte şi ia în braţe copii pentru a-i binecuvânta, spre bucuria părinţilor şi a celor prezenţi”, a mai spus pr. Lombardi. “Toate aceste gesturi necesită un anumit grad de libertate în mişcare.”
Purtătorul de cuvânt a fost cu toate acestea “recunoscător pentru grija arătată privind siguranţa Papei”. În mod normal Pontiful ar fi putut primi o amendă între 30 şi 2.500 de euro dacă ar fi fost găsit vinovat. Avocatul Sundermann a ţinut să clarifice presei că intenţia clientului său a fost să atragă atenţia asupra importanţei purtării centurii, chiar cu preţul amenzilor, şi în nici un caz nu a fost un atac împotriva Bisericii Catolice.

(http://www.catholica.ro/2011/12/04/tribunalul-a-decis-papa-nu-va-fi-amendat/)

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent