16 decembrie 2011

Presepiul - reprezentarea nasterii lui Isus

Sfântul Francisc de Assisi este cel care a realizat primul presepiu (reprezentarea nașterii lui Isus în grajdul din Betleem) pe care tu îl găsești sub brad de Crăciun. Iată povestea „inventării” acestui gest:

Suntem în anul 1223. Francisc se găsea la Greccio, o localitate din provincia Rieti din Italia. Înainte de celebrarea Crăciunului el a cerut ajutorul unui prieten care a pus la dispoziție fraților o grotă: „Vreau să celebrez Crăciunul cu tine, în acest an, în grotă. Acolo să așezi o iesle cu fân. Adu apoi un bou și un măgar. Trebuie să semene cu grajdul în care s-a născut Isus”. 

Toți locuitorii orașului veniră în jurul fraților și asistară la Liturghia de la miezul nopții. Erau atât de numeroși, cu lumânări în mână, încât pădurea era luminată ca în plină zi. Liturghia fu celebrată deasupra ieslei care era transformată într-un altar. 

Legenda spune că deodată prietenul sfântului Francisc văzu un prunc în iesle. Părea că doarme... Francisc se apropie, luă copilul cu tandrețe. Apoi pruncul se trezi, surâse sfântului, îi mângâie obrajii și îi atinse barba cu mânuțele! Prietenul său înțelese că Isus este adormit în inimile oamenilor și că Francisc este cel care l-a trezit prin cuvântul și prin exemplul său. Francisc, care asista preotul la altar în calitate de diacon, vorbi atât de bine mulțimii despre nașterea lui Isus și despre ceea ce înseamnă Crăciun astfel încât toți se simțiră umpluți de bucurie. 

Anul următor, locuitorii din Greccio provestiră cu atâta admirație despre minunăția acelei nopți de Crăciun că, puțin câte puțin, începură să o reconstituie, în grotă sau în alte locuri. Iată de ce acum noi avem peste tot presepiul de Crăciun. 

Împreună cu sf. Francisc de Assisi, îți doresc pace și bucurie. 

Descoperă adevăratul sens al sărbătorii Crăciunului, vei fi foarte fericit și plin de bucurie!

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent