Centrul de cercetări și publicații a Orientului creștin (Cerpoc) al Facultății de Științe religioase a Universității „Saint-Joseph” din Beirut a organizat în perioada 24-26 ianuarie 2013 un colocviu internațional având ca tematică discursurile comunităților creștine din Orientul Mijlociu în perioadă de criză. Sub patronajul președintelui Libanului, Michel Sleiman, colocviul a avut parte de prezență nu doar creștină ci și musulmană, din Orientul Mijlociu dar și din alte zone geografice ale lumii.
Se vorbește adesea în presă despre comunitatea creștină din Orientul Arab. Ceea ce se afirmă e caracterizat cu precădere de neliniște. La începutul unui nou mileniu se ivește o dilemă cu privire la prezența comunității creștine în această zonă: a lupta pentru existență în pofida vicisitudinilor istorice contemporane (existență-permanență) sau un răspuns activ la apelul spiritual și eclezial de a-și face simțită prezența printre compatrioți (prezență).
În fața amenințărilor, tendința este aceea de apărare, defensivă, derivând o atitudine conservatoare. Dacă amenințarea devine mai apăsătoare urmează imigrația, rezultat al refuzului de integrare. Cei care din contră accentuează prezența, vor să își aducă aportul lor original, riscând însă o disoluție în societatea în care trăiesc până la punctul de a-și pierde identitatea. Exagerând oricare din cele două atitudini se ajunge la dispariția comunității. Așadar, necesar nu este alegerea uneia dintre aceste două atitudini ci găsirea modalității de combinare într-un mod creativ în așa fel încât mai degrabă să se evite riscurile decât să se ajungă la o atitudine defensivă.
Viziunea colocviului a fost una limitată la discursurile comunităților creștine în ciuda amplitudinii subiectului tratat neluând în calcul contextul pentru a verifica în ce măsură prezența acestor comunități creștine este acceptată ca o realitate diferită și recunoscută în privința aportului său original și pozitiv. După cum afirma pr. Nagy Edelby, coordonaturul Cerpoc, scopul nu este acela de a da răspunsuri ci de a pune întrebări corecte.
Într-o intervenție, un șeic a afirmat că pentru această zonă a lumii, creștinismul este adevărata comoară. Nu aș dori să comentăm cu pasiune această afirmație. Cred că mai important este să realizăm adevărul acestei afirmații și să vedem cum se poate pune în valoare această comoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu