11 august 2012

Lumea îl caută astăzi pe Dumnezeu?


După ce Isus a înmulțit pâinea pentru a sătura pe cei care l-au urmat pentru a-l asculta într-un loc pustiu, acesta se retrage pentru a se ruga. Dar cei săturați de pâine nu pot sta departe de Isus, îl caută (In 6,24-35). 

E o căutare neînțeleasă. Ce caută ei de fapt? Pe Dumnezeu? Un protector? Siguranță? O mângâiere? Pâine?

În dialogul ce urmează mulțimea rămâne pe un plan material, superficial: ea vrea un semn, vrea să vadă și să atingă, dar Isus cere profunzime. El nu vrea doar să ofere ceva trecător ci dorește ca ei să se ridice. Locul omului pe pământ nu e acela de a se opinti de ceea ce e trecător, ceea ce e material. Rolul omului pe pământ e acela de a se ridica sus, acolo unde se află tot ce contează.

Nu ceea ce își poate pierde valoare, ceea ce poate fi furat de cei lacomi oferă necesarul omului. Nici un om nu a fost vreodată satisfăcut cu aceasta. În schimb, atunci când omul ajunge să îl primească pe Isus care este cu adevărat pâinea vieții atunci totul conduce la adevărata bucurie, pace, fericire!

Dar să ne lăsăm provocați: lumea de azi îl mai caută pe Isus? Mulți spun că nu...
Într-adevăr mulți oameni pe care îi întâlnesc îmi dau această impresie... la început... la prima vedere...
Puterea financiară sau fizică a omului poate permite o astfel de căutare? Dar frumusețea și multele posibilități de plăcere?... Un tânăr îl mai caută cu adevărat pe Dumnezeu?...
Eu sunt convins că da!

Știu că e greu să ți se închidă ușa în față! Mulți oameni fac asta și spun că nu le pasă de Dumnezeu, acuză Biserica, preoții, pe cei care frecventează sacramentele... Pentru aceasta, aparent, se simt bine. Dar știți ce tensiune poate fi acolo, în interiorul celor care trăiesc astfel? Cunoaștem noi intimitatea unui om?

E important să ne lăsăm provocați...
Asta înseamă să îi lăsăm pe alții în pace și să ne uităm la noi!
Mulțimea îl întreabă pe Isus: - Ce trebuie să facem? Domnul le răspunde: Cine vine la mine nu va flămânzi și cine crede în mine nu va înseta niciodată!

Nu știu cât de mult credem! Nu știu cât de mult ne încredem în El! Ne apropiem de El cu aroganța unui om care nu greșește cu nimic și care împlinește legea? Suntem reci împlinitori ai datoriilor de a merge la Liturghie? Ori slăbiciunea noastră, dificultatea pe care o trăim, păcatul nostru ne blochează încrederea în bunătatea lui?

Nu l-am vazut pe Isus invadându-ne intimitatea. Nu! El se retrage, e discret, se roagă și... ne așteaptă. Ne așteaptă să ne parcurgem drumul spre El, drumul nostru!
Să ne dea Domnul harul de a fi statornici și plini de bucurie ca să trăim cu adevărat în iubirea lui!

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent