În zilele de 14 şi 15 iunie 2011 la Curia Provincială a Fraţilor Minori Conventuali de la Bacău s-a desfăşurat întâlnirea prilejuită de încheierea primilor cinci ani de formare permanentă a fraţilor preoţi care au fost hirotoniţi la 24 iunie 2006.
Tinereţea e un izvor minunat de curaj şi energie. Atunci când această realitate a vieţii este susţinută de Domnul cel Atotputernic acest izvor nu seacă ci rămâne cu fidelitate să exprime bucurie şi să ajute la construirea Împărăţiei venite de sus.
Pentru fraţii care au fost hirotoniţi la 24 iunie 2006, la Roman, a venit momentul să se oprească din drum pentru a mulţumi pentru darul fidelităţii, pentru a reflecta la ceea ce s-a acumulat şi pentru a relua cu elan itinerariul vieţii consacrate la care au fost chemaţi. În zilele de 14 şi 15 iunie aceştia au fost chemaţi să participe la întâlnirea formativă organizată de Provincia Fraţilor Minori Conventuali la Curia Provincială de la Bacău.
Pr. Emilian Cătălin, Ministrul Provincial, în cuvântul său de deschidere ne-a atenţionat cu privire la câteva aspecte esenţiale de care trebuie să avem grijă pe drumul nostru: importanţa rugăciunii, sobrietatea vieţii, viaţa de asceză şi disciplina. În drumul nostru totul începe de la apropierea de cel care ne-a chemat: fără Domnul nu putem face nimic.
Pr. Marius Vătămănelu ne-a vorbit despre rugăciune indicându-ne înainte de toate exemplul lui Isus care se hrănea din dialogul continuu cu Tatăl. Mai mult ceea ce e important în viaţa noastră nu este să avem succes ci de a trăi cât mai profund această relaţie. Sf. Francisc mereu a dat acest exemplu fraţilor şi a cerut acestora ca nicicând să nu stingă în ei duhul rugăciunii. Pr. Marius a mai subliniat faptul că astăzi e nevoie mare ca noi să fim oameni ai rugăciunii.
Realitatea vieţii fraterne trebuie să caracterizeze viaţa fratelui minor conventual. Despre acest subiect a vorbit pr. Virgil Blaj. El a readus spre atenţie documentele Provinciei şi ale Ordinului cu privire la acest subiect. Ne recunoaştem în a fi fraţi: acesta este – conform intuiţiei sfântului Francisc – stilul nostru de a fi împreună şi totodată susţinerea care ne permite să îmbrăţişăm viaţa de minoritate. Viaţa fraternă, împreună cu minoritatea şi conventualitatea, caracterizează identitatea noastră de fraţi franciscani. Viaţa de fraternitate trăită cu angajament devine prin ea însăşi o vestire a Evangheliei.
Întâlnirea a avut o exprimare fraternă de împărtăşire. Participanţii care în aceşti cinci ani au acumulat diferite experienţe în parohii, în casele de formare, în misiuni, etc., au avut prilejul de a oferi celorlalţi fraţi multe din cele pe care le-au experimentat. Toţi au constatat că Domnul este cel care conduce cu multă înţelepciune căile noastre, că se foloseşte dincolo de inteligenţa noastră de calităţile pe care el ni le-a oferit, că ne corectează, ne învaţă şi ne ajută să creştem.
Cu mulţumire sinceră lui Dumnezeu pentru aceşti ani ne continuăm drumul în această mare misiune, lumea întreagă, simţindu-ne mângâiaţi şi ocrotiţi de Domnul, dar şi binecuvântaţi de grija Mamei noastre cereşti faţă de noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu