05 decembrie 2016

6 decembrie Sfântul Nicolae, episcop


Conform datelor pstrate de tradiie, Nicolae provenea dintr-o familie cretindin Patara, în Licia. S-a nscut pe la anul 260. De mic copil a dat semne de o alegere deosebitdin partea lui Dumnezeu. Respecta cu sfinenie zilele de post, se inea departe de jocuri i vorbe necuviincioase, petrecea în rugciune o mare parte din timpul su i arta o buntate îngereascfaţă de toi. A vizitat mnstirile din inutul Tebaida, unde a rmas mai multvreme printre pustnici, dar s-a întors în oraul natal. Episcopii întrunii la Mira pentru desemnarea unui succesor al episcopului de Mira decedat, deoarece nu au reuit scadde acord asupra persoanelor propuse, au hotrât s-l aleagpe omul care a doua zi dimineaţă avea sintre cel dintâi în biseric. i deoarece Nicolae a venit primul la sfântul lcapentru a se ruga, ei l-au ales episcop. La început s-a împotrivit, dar, înelegând ceste voia lui Dumnezeu, a primit i, dupcuvenita pregtire, a fost consacrat episcop.


Ca pstor sufletesc, a dovedit dragoste i grijfaţă de turma sa nu numai în trebuinele sufleteti, dar i în lipsurile materiale. Se amintete cazul unui om srac care nu reuea s-i mrite cele trei fete ale sale i, în disperare, le-a îndemnat surmeze i ele exemplul persoanelor uuratice. Aflând despre aceasta, sfântul episcop a pregtit o pungmare de bani i, în timpul nopii, a aruncat-o pe fereastrîn casa nefericitului tat. Peste câteva zile, fiica mai mare se pregtea de nunt. Aa s-a întâmplat i cu a doua fat. Plin de mirare, tatl a început sstea la pândîntr-un loc ascuns, pentru a-l descoperi pe binefctorul su atât de mrinimos. Astfel a aflat cepiscopul Nicolae îi salvase pe el i pe fiicele lui de la o faptnecugetat. Cu lacrimi în ochi, a czut în genunchi, i-a cerut iertare i i-a mulumit. Dei episcopul i-a interzis svorbeascdespre cele întâmplate, el nu a încetat slaude buntatea i delicateea pstorului lor sfânt.

Un alt fapt amintit de cronici este învierea a trei copii omorâi de un hangiu lacom de bani i de câtig necinstit. Tocmai în noaptea crimei, sfântul Nicolae se odihnea în hanul acela, fiind în trecere, probabil, spre Niceea, pentru a lua parte la primul Conciliu Ecumenic. Întiinat de Dumnezeu în vis, a coborât în beciul unde hangiul aeza trupurile tiate ale copiilor într-un vas de lemn. Vzându-se descoperit, a czut la pmânt de groaz. Sfântul Nicolae a fcut semnul sfintei Cruci i, deodat, copiii au revenit la viaţă, ca dintr-un somn adânc, i l-au înconjurat cu drag pe btrânul episcop. Apoi s-a îndreptat spre clul lipsit de inimă şi l-a ajutat s-i recunoascgreeala i sse împace cu Dumnezeu. În amintirea acestei minuni, ziua sfântului Nicolae a devenit pentru muli copii zi de mare srbtoare.

i marinarii îl cinstesc pe sfântul Nicolae ca ocrotitor al lor, deoarece se spune c, pe când era încîn viaţă, a fost invocat în gând de marinarii aflai într-o mare primejdie i el s-a artat în mijlocul lor i a linitit uraganul, precum i furtuna din sufletele lor. Consemnarea în cronici a acestor fapte i istorisirea lor din generaie în generaie pstreazvie icoana sufletului plin de buntate al sfântului Nicolae, trecut din aceasta lume pe la anul 326, i reamintesc marea porunca dragostei faţă de aproapele.

Rugciune
Implorm cu umilinţă, Doamne, îndurarea ta, pentru ca rugciunile sfântului episcop Nicolae sne dobândeascocrotire de toate primejdiile i sînlture din faa noastrorice piedicîn calea mântuirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent