25 octombrie 2016

26 octombrie: Sfântul Dumitru, martir



În contrast cu amploarea cultului ce i se acord, datele despre viaa i activitatea sfântului Dumitru sunt foarte puine. Sigur este ca fost diacon al Bisericii din Sirmium, astzi Sremska Mitrovia (Serbia), i tot aici a fost martirizat în timpul persecuiei ordonate de ctre împratul Diocleian (284-305), cu scopul de a stvili rspândirea cretinismului i a reinstaura religia oficială a vechiului Imperiu. Lucrurile s-au petrecut însaltfel, cci, nu peste multvreme, împratul Constantin a dat libertate Bisericii Cretine, fapt pe care cretinii l-au atribuit sacrificiului i rugciunilor sfinilor martiri. În amintirea lor s-au înlat bazilici mree în localităţile unde se nscuserei, sau unde i-au sfârit viaa, prin moartea glorioasde martiri. În cinstea sfântului Dumitru s-au ridicat o bazilicla Sirmium i o alta la Tesalonic, în Grecia, probabil locul de natere al sfântului.

Cultul sfântului Dumitru a ajuns la o rspândire extraordinar, deoarece muli dintre cei care îl cunoscuserpersonal erau încîn viaţă când s-a acordat libertate cretinismului, i astfel, au avut posibilitatea sexprime din plin veneraia i recunotina lor. Nu este exclus nici faptul ca sfântul Dumitru sfi fost membrul unei familii de vazdin provincia romanIliricum, sau din Grecia. O tradiie târzie afirmcera un brbat renumit prin cultura i viaa lui demn, pe care împratul Maximilian, asociat la domnie al lui Diocleian, l-a numit proconsul în Grecia, dar, aflând ceste cretin, l-a supus unor chinuri îngrozitoare i, nereuind s-l abatde la credina sa, l-a strpuns el însui cu lancea.

i în cazul sfântului Dumitru se poate vedea modul cum cretinii din primele veacuri înelegeau s-i cinsteascpe eroii credinei i ai dragostei faţă de Cristos. Ei nu erau prea mult preocupai de datele biografice, sau de localizarea precisa faptelor, ci, copleii de bucuria promisîn Predica de pe Munte: Fericii suntei când vvor insulta, vvor persecuta i, [minind], vor spune împotriva voastrtot rul din cauza mea. Bucurai-vă și veselii-v, cci rsplata voastrmare este în ceruri cci aa i-au persecutat pe profeii dinaintea voastr(Mt 5,11-12), se întreceau în a-l luda pe Dumnezeu i a-i cere favoarea de a fi ei înii prtai la fericirea martirilor.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i milostiv, tu i-ai dat martirului tu Dumitru biruinţă asupra chinurilor. Druiete-ne i nou, celor care srbtorim ziua triumfului su, ocrotirea ta, ca srmânem neînvini în lupta cu Cel Ru. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent