29 septembrie 2016

30 septembrie: Sfântul Ieronim, preot și învățător al Bisericii




Pe firmamentul Bisericii cretine, în secolul al IV-lea au aprut câteva stele de primmrime: Atanaziu, Ilarie, Ambroziu, Augustin, Ioan Gurde Aur, Vasile cel Mare, Ieronim: oameni cu o vastcultur, cu o dragoste ptimaşă de singurtate i ascez, cu o imensactivitate culturală şi social. Ieronim este omul de legturîntre toi acetia, întrucât a luat legtura direct i a purtat corespondenţă cu fiecare dintre ei.


S-a nscut în jurul anului 347, în orăşelul Stridonium din Dalmaia, pe țărmul mrii Adriatice, dintr-o familie cretin, dar, conform obiceiului de atunci, nu a fost botezat decât mult mai târziu. La Roma a urmat diferite coli, uimindu-i pe toi cu setea lui de învăţătură şi uurina cu care învăţa diferite limbi, dar i cu izbucnirile de mânie, când pumnii lui grei impuneau respect i tcere. Pentru a avea posibilitatea s-i procure diferite cri, de multe ori a renunat la mâncare. Muli colegi îl urau i-l dispreuiau, considerându-l provincial necioplit, profesorii îl admirau i-l aprau. Spre uimirea tuturor, dupce, în anul 365, a primit botezul, deodata disprut din Roma.

A studiat teologia la Augusta Treverorum (astzi, Trier în Germania), apoi s-a întors în locurile natale, unde, împreuncu un grup de preoi i laici care triau în comunitate, a petrecut câiva ani în studiu i rugciune. Mânat de dorina de a cunoate Locurile Sfinte, a pornit într-o cltorie lung, ce va dura din 374 pânîn 382. Ajuns la Antiohia Siriei, s-a îmbolnvit grav, iar unii dintre tovarăşii de drum au murit. Dupce s-a fcut sntos, dornic de a-i gsi linitea sufletului, s-a retras în deertul Calcide i a început o viaţă de pocinţă aspr, de rugciune i de studiu al limbii ebraice, consultând diferii rabini din împrejurimi. A revenit la Antiohia, unde a fost hirotonit preot. Trecând la Constantinopol a legat o strânsprietenie cu Grigore din Nazianz, care l- a introdus în tainele scriitorilor cretini greci i l-a ajutat straducoperele clasice ale lui Origene i Eusebiu.

În anul 382, s-a întors la Roma. Papa Damasus l-a primit cu nespusbucurie, l-a ales secretar rugându-l totodatsrevizuiasctextul latin al Bibliei, confruntându-l cu textul ebraic i grecesc. Ieronim a început lucrarea cu elan, i în acelai timp, a dus o intensactivitate de popularizare a cunotinelor biblice i a normelor de viaţă asceticîntâlnite în peregrinrile prin Asia Mică şi Palestina. În jurul lui s-au adunat mai multe persoane din societatea înalta Romei, persoane pe care Ieronim le-a îndrumat la viaa ascetică şi cultural. O calomnie josnici-a întristat adânc inima. Cu învoirea papei, a prsit Roma pentru totdeauna i, dupo scurtvizitîn Egipt, s- a stabilit lângBethleem, în Palestina. În urma lui au venit i doufamilii nobile, care, din veniturile lor, au cldit lângBethleem o mnstire pentru Ieronim i ceata de secretari care îl întovrăşeau, i, nu departe de aceasta, o altmnstire pentru femeile din Roma, dornice de a se bucura de conducerea spirituala lui Ieronim.

Cât timp a stat lânglocul unde s-a nscut Mântuitorul, Ieronim a terminat revizuirea i traducerea integrala Bibliei în limba latin, druind Bisericii textul numit Vulgata, text folosit i astzi. A scris comentarii ample la toate crile Sfintei Scripturi. A participat prin cri i scrisori la toate dezbaterile privind adevrurile de credinţă şi viaa Bisericii.

În ziua de 30 septembrie 420, la vârsta de 72 de ani, Ieronim trecea la Domnul. Papa Benedict al XV-lea scria în 1920: Biserica cinstete în sfântul Ieronim pe cel mai mare învăţător pe care cerul i i-a druit pentru cunoaterea i interpretarea Sfintelor Scripturi.


Rugciune
Dumnezeule, care i-ai dat sfântului preot Ieronim o dragoste vie i adâncpentru Sfintele Scripturi, fca poporul tu sse hrneascmai îmbelugat din cuvântul tu sfânt i safle în el izvorul vieii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent