28 septembrie 2016

29 septembrie: Sfântul Mihail, Rafael și Gabriel, arhangheli


Despre existena acestor slujitori ai lui Dumnezeu, srbtorii astzi ne vorbete Sfânta Scriptur. Biblia ne aratnumele i misiunile ce le-au fost încredinate.



Sfântul Mihail, patronul Sinagogii, este acum patronul Bisericii Universale. Sfântul Gabriel este acela care a vestit Întruparea Domnului i, probabil, a fost alturi de Isus în Grdina Mslinilor. Sfântul Rafael este ajutorul în cltorii. Sfântul Mihail s-a bucurat de un cult deosebit chiar din primele veacuri ale istoriei cretinismului. Împratul Constantin a înlat în cinstea lui o bisericpe malul european al Bosforului, iar Justinian a ridicat o alta pe malul opus. Data de 29 septembrie este data când a fost consacratbiserica dedicatsfântului Mihail pe Via Salaria, lângRoma.

Sfântul Gabriel, Cel care stîn faa lui Dumnezeu, este mesagerul prin excelenţă a descoperirilor divine. Lui i-a fost încredinatvestirea naterii Înainte-Mergtorului lui Mesia, Ioan, fiul lui Zaharia i al Elisabetei. Tot lui i-a revenit misiunea cea mai înaltatribuitvreodatunei fpturi: vestirea întruprii Fiului lui Dumnezeu. El se bucurde o cinstire deosebitchiar i din partea musulmanilor.
Sfântul Rafael, amintit numai într-o singurcarte a Sfintei Scripturi, este îngerul care l-a întovrăşit pe tânrul Tobia în cltoria pânla Ecbatana Mediei, l-a ajutat s-o ia de soie pe Sara, fiica lui Raguel i l-a învăţat ce sfacpentru a vindeca orbirea tatlui su. Pentru aceste motive, arhanghelul Rafael este invocat pentru ajutor i ocrotire în timpul cltoriilor, pentru vindecarea bolilor de ochi i pentru pregtirea la o cstorie fericit.

Prenumele Mihail reproduce formula ebraicMi-kha-El (Cine este ca Dumnezeu?). Rspunsul subîneles la întrebare este evident: Nimeni nu este asemenea lui Dumnezeu! Numele Gabriel provin tot din limba ebraic, având la baznumele prescurtat al lui Dumnezeu, El i perfectul verbului gabar (a fost puternic), împreunînseamnând: Dumnezeu a fost puternic. Arhanghelul Gabriel afirmprin numele pe care îl poartcîmplinirea mesajului adus de el este opera exclusiva puterii lui Dumnezeu, i este atât de sigur, încât se poate spune ca i fost deja realizat. Prenumele Rafael este format din El (Dumnezeu) i rapha (a vindeca) exprimând ideea cDumnezeu a îndeprtat mâhnirea, durerea, boala. Arhanghelul care l-a condus pe Tobia i-a descoperit numele numai la sfâritul cltoriei i dupvindecarea minunata orbirii btrânului Tobia. Prin numele pe care i l-a dat, atrgea atenia ctoate cele întâmplate se datoreazbuntăţii lui Dumnezeu, i nu lui, care este o fptura lui Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule, care, în înelepciunea ta minunat, rânduieti slujirile îngerilor i ale oamenilor, f, te rugm, ca viaa sne fie ocrotitpe pmânt de aceia care slujesc pururi înaintea feei tale în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent