26 septembrie 2016

27 septembrie: Sfântul Vincențiu de Paul, preot


Sfântul Vinceniu de Paul s-a nscut la 24 aprilie 1581, fiind al treilea copil al unei familii de agricultori sraci. Ei aveau patru biei i doufete. Dorind sînvee carte, a fost dat la Colegiul Franciscanilor din Dax. Apoi, tatl su a vândut doi boi i i-a pltit studiile teologice la Universitatea din Toulouse. La vârsta de 19 ani, a fost sfinit preot, pstrându-i înscalităţile unui ţăran gascon, în ceea ce au ei mai bun, îndeosebi facultatea de a se adapta la diferite situaii i persoane, precum i uurina de a gsi soluiile concrete, practice în problemele vieii.


Pentru a veni în ajutorul familiei sale, a cutat sobino repartizare avantajoas, dar frsucces. Amintindu-i de un datornic al familiei care locuia în Marsilia, a strbtut o cale lung, pe uscat i pe mare, pentru a rezolva problema. Deoarece respectivul nu a avut cu ce s-i achite datoria, Vinceniu l-a dat în judecată şi a obinut condamnarea lui. La întoarcere, cltorind pe mare de la Marsilia la Narbonne, a czut în mâinile corsarilor, care l-au vândut unui proprietar musulman din Tunisia, unde a stat doi ani de zile, muncind din greu i cugetând la suferinele datornicului aflat în închisoare. Buntatea i înelepciunea lui l-au adus la credina cretinchiar pe stpânul su, care, dupdoi ani, l-a pus în libertate, i necazurile îndurate i-au schimbat complet gândurile.

La întoarcerea spre patrie, trecând prin Roma i s-a încredinat un mesaj ctre regele Henric al IV-lea al Franei, cu care va deveni prieten. Vinceniu îi va stabili centrul activităţii la Paris. Într-o inutde paroh srac de la ar, Vinceniu era primit cu dragoste i respect în toate casele mari, dar el prefera sintre mai des în cocioabele mizere de la marginea Parisului sau din satele înconjurtoare. A cerut i a obinut serviciul de Aumônier des Galères (Preot al condamnailor la galere). În aceastcalitate, a intervenit energic, pânla rege, pentru îmbuntăţirea condiiilor de viaţă a celor care vâsleau din greu, i adesea mureau, în pântecele navelor de rzboi sau de comerale Franei. Pentru ajutorarea spirituală şi materiala mulimilor ignorante i înfometate de la ar, a întemeiat Congregaia preoilor lazariti. Ajutat de Luiza de Marillac (vezi 15 martie), a creat asociaia Fiicele carităţii, coală şi pepinierde îngeri salvatori pentru nefericitele victime ale mizeriei de la marginea Parisului i a altor orae.


Sfântul Vinceniu a organizat opere de salvare i cretere a nou-nscuilor prsii la coluri de strad, ori pe scrile bisericilor. Nu a existat nenorocire moralsau fizicla care ţăranul din Gasconia snu fi cutat o cale de a veni în ajutor. Vinceniu a organizat la sediul Sfântul Lazr o cantincare hrnea zilnic 2.000 de înfometai. În toate împrejurrile, s-a dovedit omul practic, realist, încreztor în Dumnezeu i iubitor de oameni. El le spunea preoilor si: S-l iubim pe Dumnezeu, fraii mei, dar s-l iubim pe cheltuiala noastr, cu truda braelor noastre, cu sudoarea frunii noastre. Convins cnenorocirile celor sraci provin în cea mai mare parte nu din lipsa mijloacelor materiale, ci din lipsa de corectitudine în administrarea lor, a cerut i a obinut de la Ministerul Ajutorului Public însrcinarea de a organiza pe scarnaionalajutorarea celor sraci. Se spunea cprin mâinile lui au trecut mai muli bani decât prin ale ministrului de Finane. Vasta activitate socialdesfăşuratde sfântul Vinceniu era rodul iubirii sale profunde faţă de Cristos fcut om, pe care îl vedea prezent în fiecare om, îndeosebi în cei mai lipsii din punct de vedere spiritual i material.

Sfântul Vinceniu a fost i un mare conductor de contiinţă. El a reuit strezească şi scultive în nenumrate suflete dragostea sinceră şi activfaţă de Cristos, care, în srcie, i-a îmbogăţit pe oameni cu pace i bucurie. Când, în ziua de 27 septembrie 1660, a prsit viaa pmânteasc, el a putut încredina Bisericii patru familii de inimi generoase care s-i continue opera.

Rugciune
Dumnezeule, care, pentru mântuirea celor sraci i pentru formarea clerului, l-ai înzestrat pe sfântul preot Vinceniu de Paul cu virtuile apostolice, d-ne, te rugm, i nouharul, ca, înflcrai de acelai duh, siubim ceea ce a iubit el i sînfptuim ceea ce el ne-a învăţat. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent