24 septembrie 2016

25 septembrie: Sfântul Cleofa, ucenicul lui Isus




Cleofa este unul dintre cei doi discipoli care în ziua învierii lui Isus, întorcându-se la Emaus, au fost ajuni de cel Înviat i pe care nu l-au recunoscut decât atunci când ajungând la destinaie i- au oferit acestuia cu generozitate ospitalitate. Speram ca el sfie cel care îl va elibera pe Israel, dar... Cuvintele adresate necunoscutului întâlnit pe straderau pline de dezamgire, o dezamgire comuntuturor discipolilor în acel ceas al încercrii. Ba mai mult, unele femei dintr-ale noastre ne- au uimit. Din aceastfrânturde speranță necunoscutul le fcu sptrundîn lumina Evangheliei, explicându-le evenimentele petrecute cu ajutorul Scripturii, iar apoi primind invitaia lor: rmâi cu noi pentru cse lasseara i ziua e de acum pe sfârite, se revellor la frângerea pâinii, gestul euharistic de la ultima cin, la care i Cleofa ar trebui sfi fost prezent.


Însnu doar acesta e privilegiul de care Cleofa s-a bucurat saibparte. Privind spre etimologia numelui su, descoperim cacesta, Cleofa, dar i Alfeu, sunt transcrierea i pronunia aceluiai nume ebraic Halphai, adicdounume purtate de aceeai persoan. Se poate presupune astfel cpersoana care a purtat numele Cleofa-Alfeu este tatl lui Iacob cel Mic i a lui Iosif, frai, adicveriori ai Domnului. În Evanghelia lui Ioan, Maria, mama lui Iacob i a lui Iosif, este numitsoia lui Cleofa i sor, în sens mai mult sau mai puin propriu, a mamei lui Isus. Fericita poziie în sânul familiei Domnului pare saibă și alte elemente. Istoricul palestinian Hegesipus afirmdespre Cleopa ceste fratele sfântului Iosif i tatl lui Iuda i Simon, ales, acesta din urm, sîi urmeze lui Iacob cel Mic în calitate de episcop al Ierusalimului. Trgând linie la cele spuse, putem sidentificm în discipolul de la Emaus pe Cleofa despre care Ioan spune ceste soul sorei Preacuratei Fecioare Maria, acea Maria a lui Cleofa martoralturi de alte femei pioase la drama Calvarului. Deoarece Maria a lui Cleofa este mama lui Iacob cel Mic, a lui Iuda i a lui Simon, rezultctatl lor este Cleofa. Tata trei apostoli!

DupEusebiu i sfântul Ieronim, Cleofa era nscut la Emaus. Acolo, dupo veche tradiie, Cleofa, martor al învierii, a fost ucis de ctre concetățenii si care nu priveau cu ochi buni zelul i convingerea credinei lui în Mesia cel înviat. Sfântul Ieronim ne asigurcdeja în secolul al IV-lea casa sa era transformatîn biseric.


Rugciune
Rmâi cu noi pentru cse lasseara i ziua e de acum pe sfârite!
Rmâi cu noi, Doamne, cci nu putem face nimic frtine!
Rmâi cu noi, Doamne, cci tu eti lumina de care avem nevoie în noapte! 
Rmâi cu noi, Doamne, cci tu ne eti de ajuns!
Rmâi cu noi, Doamne, pentru ctu eti Domnul i Mântuitorul nostru! 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent