26 august 2016

27 august: Sfânta Monica

Sfântul Augustin scrie în Confesiuni despre mama lui, Monica: Ea mi-a dat viaţă în trupul su, ca sajung la lumina timpului, i mi-a dat viaţă în inima sa, ca smnasc pentru lumina venic.

Monica s-a nscut la Tagaste, în Africa, astzi, Souk-Ahres, în regiunea Konstantina din nordul Algeriei, într-o familie cretin. De foarte tânra fost mritatcu un brbat nebotezat, numit Patriciu. Nu a avut o viaţă uoară şi a suferit mult din partea soului, un om cu un caracter dificil i iute la mânie. Ea l-a îmblânzit prin metoda pe care o explica astfel: el îi inea mâna departe de ea, deoarece ea îi stpânea limba. A avut mângâierea s-l aducla baia botezului cu un an înainte de a muri.

Rmasvduv, i-a îndreptat toatgrija spre fiul su mai insensibil la chemarea harului divin, inteligent, dar nehotrât. Pentru el s-a rugat i a plâns. A cutat sfie în permanenţă aproape de el, înelegtoare i discret. Pentru a nu-l pierde din ochi, a mers dupel în peregrinrile lui prin Italia, la Roma i la Milano. Nu e cu putinţă ca fiul atâtor lacrimi sse piard. Acest mesaj a încurajat-o în strdania i iubirea ei. Augustin a fost botezat în anul 387. Au petrecut împreunvara, în ateptarea plecrii în Africa a Monici, din Portul Ostia. Aici, Augustin consemneazultimele convorbiri cu mama lui. Din ele cunoatem marea noblee a sufletului acestei femei incomparabile, de o inteligenţă deosebită și foarte îneleaptaa cum reiese din adâncimea gândurilor pe care Augustin le-a lsat scrise. S-a întâmplat, scrie el în capitolul al IX-lea al Confesiunilor, cne aflam singuri, sprijinii de pervazul ferestrei care ddea în grdina interioara casei unde locuiam, la Ostia. Vorbeam între noi, cu o nespusîncântare, frsne mai amintim de cele din trecut, dar privind numai spre viitor, i încercam împreunsînelegem, la lumina adevrului, cum va fi viaa venic fericita sfinilor, viaţă pe care ochiul nu a vzut-o, urechea nu a auzit-o i niciodatnu a ajuns la inima omului.

Ultimele cuvinte ale Monici ne redau imaginea sufletului ei: Fiul meu, în ceea ce mprivete, nu existnimic care smatragîn aceastviaţă. Nici nu tiu ce mai am de fcut aici i pentru ce mai stau. Un singur lucru mîndeamnsdoresc smai triesc puin: dorina de a te vedea cretin înainte de a muri. Dumnezeu mi-a dat i mai mult: adicte vd dispreuind bucuriile trectoare i slujindu-i numai lui. Ce mai am de fcut aici? La puin timp dupaceasta, a murit la Ostia, mai înainte de a se îmbarca pentru întoarcerea în patrie. Era în anul 387 i ea împlinise vârsta de 55 de ani. Rugciunile i lacrimile ei au druit Bisericii pe unul dintre cei mai mari învăţători ai cretintăţii.

Rugciune
Dumnezeule, mângâietorul celor întristai, care ai primit cu îndurare lacrimile de mamale sfintei Monica, pentru convertirea fiului ei, Augustin, d-ne, te rugm, harul, prin mijlocirea acestor sfini, sne plângem pcatele, i astfel, sdobândim de la tine iertare i alinare. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent