25 august 2016

26 august: Sfântul Cezar din Arles, episcop



S-a nscut în jurul anului 470, dintr-o familie din sudul Franei. La vârsta de 19 ani, a intrat în vestita mnstire de la Lérins, unde a rmas cinci ani. Dupaceastperioadde reculegere i pregtire, a fost hirotonit preot în catedrala din Arles, marele centru administrativ i bisericesc aflat la gurile Ronului. La început, a condus o mnstire aezatpe o insula Ronului, iar apoi, în anul 503, i s-a încredinat pstorirea episcopiei de Arles.


Biserica din Arles, în acea vreme, se bucura de o autoritate special: episcopul su supraveghea toatviaa bisericeascdin Galia i din Spania, avea dreptul sconvoace concilii i s- i scrie papei, direct, în plic închis. La prestigiul pe care i-l ddea funcia ocupat, Cezar a adugat unul i mai mare, acela al propriei sale valori. Dei regii vizigoi t ostrogoi de care depindea din punct de vedere administrativ erau adereni ai ereziei ariene, el a tiut smenincu ei relaii bune, i astfel, s-i pstoreascvastul teritoriu încredinat, prin conciliile pe care le-a inut i prin scrierile sale. De la el ne-au rmas câteva tratate mici, câteva scrisori, aproape o sutde predici i o regulmnstireascrespectatîn mnstirile de femei pânla apariia i impunerea Regulii benedictine. A murit în anul 543, lsând amintirea unui pstor sfânt i învăţat.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu l-ai druit pe sfântul Cezar ca episcop al Bisericii tale sfinte. F, te rugm, ca tot ceea ce el ne-a încredinat, inspirat de Duhul lui Dumnezeu, sprindnecontenit rdcini în inimile noastre, iar el, pe care îl primim, din darul tu, ca ocrotitor, sne fie mijlocitor la tronul îndurrii tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent