23 august 2016

24 august: Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal


Îngerilor, scriei în Cartea vieii: Isus este al meu iar eu sunt al lui Isus. Printre puinele cuvinte rmase în scris de la aceasttânrcretincatolicdin Moldova se află şi cuvintele de mai sus, scrise pe un bileel, dovada druirii sale totale faţă de Isus, Mirele ceresc.


Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal s-a nscut la Nisiporeti, comuna Boteti, judeul Neamîn ziua de 7 decembrie 1935. A fost botezatîn biserica parohialdin Hluceti a doua zi, 8 decembrie în srbtoarea Neprihnitei Zmisliri. Deoarece prinii ei erau ocupai cu muncile câmpului, copila a fost crescutmai mult de bunica sa care a cutat sinspire Veronici dragostea faţă de Cristos, faţă de Biseric, conducând-o în primii pai pe calea credinei. În ziua de 24 august 1958, întorcându-se de la Sf. Liturghie din parohia Hluceti unde fusese administrat i sacramentului Sfântului Mir a fost atacatde un tânr care voia s-i pteze viaa feciorelnicînchinatlui Dumnezeu. Dup42 de lovituri de cuit îi ddea viaa i pleca pentru totdeauna s-l întâlneascpe Mirele su divin Isus Cristos, întâlnire pe care i-o dorea atât de mult.


În decursul scurtei sale viei nu a fcut nimic extraordinar, în afarde faptul că şi-a trit vocaia ei de cretinla un nivel superior faţă de cel obinuit al altor credincioi. Moartea ei sfânteste deci rodul unei viei sfinte, rodul fidelităţii sale faţă de acel Dumnezeu în care inima ei de tânrcredea cu fermitate. A frecventat coala primar, iar la terminarea acesteia a rmas s-i ajute pe prinii ei la munca câmpului. Spre vârsta de 16-17 ani îi va manifesta intenia de a intra în mnstire pentru a-i consacra viaa lui Dumnezeu. Planul ei nu va putea fi pus în aplicare deoarece Statul comunist desfiinase mnstirile catolice din România. Îi rmânea numai si ducplanul la capt trind acasca o micuţă. A fcut vot de feciorie i s-a înscris în Ordinul al Treilea Franciscan (Teriar). De acum înainte va tri totdeauna în prezena lui Dumnezeu. Primea zilnic Sfânta Împrtăşanie, iar de la orele de adoraie nu lipsea niciodat. Pentru a putea face acest lucru nu ezita sparcurgîn fiecare dimineaţă, cei opt kilometri pânîn parohia din Hluceti. Avea o evlavie deosebitfaţă de Sfânta FecioarMaria pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă şi zilnica Sfântului Rozariu. Chiar i în momentul suprem aceastarmnu a lipsit din mâinile ei. Cei care au ridicat-o din balta de sânge, au putut observa cum strângea în mâinile ei Rozariul. Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal iubea mult copii i bolnavii pe care îi vizita des, iar suferinele ei le îndura cu foarte multrbdare.

Imediat dupmoartea ei, credincioii din localitatea natală şi din împrejurimi au început svorbeascdespre ea ca fiind sfânt, iar în ziua de 24 august în fiecare an în locul martiriului ei se celebreazo sfântLiturghie unde participmii de credincioi.

Rugciune
Dumnezeule, Printe atotputernic, noi te ludm i îi mulumim pentru cai dat slujitoarei tale Veronica Antal tria de a-i pstra curăţia cu preul vrsrii sângelui, devenind un exemplu de trire autentica credinei. Cu multbucurie, ea i-a oferit viaa slujirii lui Isus prin votul de curăţie i prin rugciune continua cutat saibmereu candela aprinspentru a întâmpina pe Mirele su divin. Te rugm Printe venic sînvredniceti pe slujitoarea ta Veronica cu aureola sfineniei pentru a deveni o adevratpildvie de trie cretină şi a susine tinerii i tinerele noastre pe drumul desvâririi i al fericirii adevrate. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent