26 iulie 2016

27 iulie: Sfântul Pantelimon, medic martir


Însemnrile istorice au reinut csfântul Pantelimon a practicat medicina i a fost martirizat în oraul Nicomedia, astzi, oraul Izmit de pe malul Mrii Marmara.

Însui numele pe care l-a purtat exprimspecificul vieii sale. Cuvântul Pantelimon este format din cuvinte greceti: pan (la genitiv pantos): tot, total, i elemon: milos, milostiv. Alturate, pot fi atribuite cretinului care îi druiete întreaga viaţă facerii de bine sau, dupsfatul lui Isus, vinde tot ce are i dsracilor.

Din forma Pantelimon au rezultat foarte multe variante, folosite mai ales ca nume de familie: Pande i altele. Ca nume de botez sunt folosite mai ales: Pantelimon i Pandele. Se întâlnesc i formele: Panco, Pancu, Tilic.

Acest prenume este de formaie cretină şi decurge din dorina oamenilor credincioi ca i numele pe care îl poartsle aminteascuna sau alta dintre învăţăturile de temelie ale vieii cretine. În cazul numelui Pantelimon, ne revine în gând cuvântul: Fericii cei milostivi, pentru cei vor afla milostivire (Mt 5,7).

Rugciune
Dumnezeule, care, pentru a da strlucire Bisericii tale, ai binevoit s-l împodobeti pe sfântul Pantelimon cu biruina martiriului, d-ne cu îndurare harul, ca, dupcum el a fost prtade ptimirea Domnului, sne învrednicim i noi a păşi pe urmele lui i a ajunge astfel la bucuriile venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent