22 iulie 2016

23 iulie: Sfânta Brigita, călugăriță și patroană a Europei


Brigita era al aptelea copil al unei familii înrudite cu casa regalde atunci. S-a nscut la Finstad, lângvechiul oraUppsala, în anul 1303. Tatl ei, dei guvernator i stpân al unor întinse i bogate domenii, era un cretin deosebit de fervoros. La vârsta de nouani, Brigita a trit o experienţă care avea s-i influeneze întreaga viaţă. Dupo predicdespre suferinele i moartea lui Isus, micatpânîn adâncul sufletului, a intrat în camer, rmânând în genunchi dinaintea crucifixului. Deodat, a auzit un glas: Brigita, privete cât de multe rni port pe trupul meu. Înspimântat, ea a întrebat: Doamne, cine i-a fcut aceasta? Aceasta au fcut-o toi cei care mdispreuiesc i nesocotesc iubirea mea.



Luminată şi însufleitde dragostea faţă de Cristos rstignit, se pregtea cu seriozitate pentru viaa de cstorie, spre care tatl ei, rmas vduv, o îndemna cu grijprinteasc. Dupîmplinirea vârstei de 14 ani, s-a cununat cu nobilul Ulf Gudmarsson i, urmând exemplul prinilor, încep amândoi o viaţă de csnicie cretinfericit. Au avut opt copii. Pentru un anumit timp, Brigita a fost doamnde onoare la curtea reginei Bianca de Namur, ocupându-se în continuare de educarea copiilor si. Prin atitudinea ei demnă şi plinde buntate, a reuit simprime în viaa de la curtea regalo notdistinsde trire cretin. Împreuncu soul ei, a fcut un pelerinaj la celebrul sanctuar din Spania, Compostela. La întoarcere, Ulf s-a îmbolnvit i a promis cva intra în mnstire dacse va însntoi. Însntoindu-se, cu acordul soiei sale, a intrat în mnstirea Cistercienilor de la Alvastra, unde se afla deja unul dintre copiii lor. Aici, el a murit în anul 1344, Brigita rmânând vduvla vârsta de 31 de ani.

Dupce a rezolvat situaia de viitor a copiilor si, Brigita a îmbrăţiat viaa clugreasc, intrând într-o mnstire de lângAlvestra. Aici au loc primele extaze i revelaii, care vor dura pânla moarte, i pe care, din porunca lui Isus, ea le-a scris în limba matern. Ele cuprind date importante din trecutul i prezentul Bisericii, din istoria poporului suedez, din viaa Mântuitorului, de la Bethleem pânla Golgota.



Sub influena revelaiilor primite, concepe planul unui ordin clugresc cu numele Ordinul Preasfântului Mântuitor, având la bazRegula sfântului Augustin. Conform acestui plan, mnstirea trebuia sfie dubl, adicformatdin brbai i din femei, al cror unic punct de întâlnire sfie biserica, unde sse roage împreun. Dupexemplul comunităţii apostolice, compusdin 72 de ucenici i 12 apostoli, crora li s-a alturat al treisprezecelea, sfântul Paul, diferitele comunităţi ale ordinului cuprindeau 85 de membri: 60 de clugrie, 13 clugri preoi, 4 diaconi i 8 frai laici. Proiectul fondatoarei a fost susinut de regele Suediei i s-a realizat în 78 de mnstiri rspândite în întreaga Europ, cu toatasprimea i rigiditatea regulilor impuse.

Vzându-i împlinit visul i îndemnatde Isus Mântuitorul, în anul 1350 a prsit Suedia pentru a merge la Roma, cu trei dintre copiii si, Carol, Birger i Ecaterina, pentru a se întâlni cu Sfântul Printe Papa i a obine aprobarea Ordinului întemeiat de ea i pentru a câtiga indulgena anului jubiliar din 1350. Pentru Brigita începea perioada peregrinrilor la locurile sfinte, la casele domnitoare i la locuinele marilor pstori ai Bisericii.

De când urmaul sfântului Petru prsise Roma i îi fixase reedina la Avignon, Oraul Etern devenise un târg neîngrijit. Brigita, cu spiritul întreprinztor i ordonat al nordicilor, reuete sse impună şi contribuie la crearea unor condiii mai bune pentru primirea pelerinilor, îndeosebi a celor venii din Suedia. În timpul epidemiei care a secerat aproape jumtate din populaia Italiei, nu se sfiete sintre chiar i în barcile morii, pentru a aduce un mic ajutor material i spiritual. Dupîncetarea epidemiei, împreuncu Ecaterina i cellalt copil, viziteazIerusalimul. La întoarcere, sfâritde oboseală şi de emoia copleitoare a întâlnirii cu locurile sfinte contemplate adesea în extazele ei, în ziua de 23 iulie 1373, încheie pelerinajul vieii pmânteti.

Brigita a fost declaratsfântîn anul 1391, la 18 ani dupmoarte, i proclamatPatroana Suediei catolice.

Rugciune
Doamne, Dumnezeul nostru, care i-ai descoperit sfintei Brigitta misterele cereti în timp ce medita ptimirile Fiului tu, d-ne nou, slujitorilor ti, harul stresltm de bucurie pentru dezvluirea mririi tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent