01 iulie 2016

2 iulie: Sfântul Otto, episcop



La 1 februarie 1103, episcopul Otto, ajuns la poarta oraului Bamberg (Germania), cu picioarele goale i în haine de pocință pășea pe drumul îngheat spre catedral, pentru a-i lua locul pe scaunul episcopal. Era un gest profund, exprimarea unei triri sincere, a umilinei i a dorinei de a cere iertare lui Dumnezeu pentru multele nelegiuiri svârite în acele vremuri în numele dreptăţii i a credinei. Erau încvii rnile adânci produse de conflictul dintre împraii germani i Papa de la Roma, în legturcu numirea i confirmarea în funcie a episcopiilor i altor demnitari bisericeti.


Dupumilina pe care o suferise la Canossa, când papa Grigore al VII-lea, în luna noiembrie 1077, îl inuse trei zile în frig înainte de a-l dezlega de excomunicare, împratul Henric al IV-lea pune în practicprincipiul cun cetăţean al Imperiului nu poate fi în acelai timp cetăţean loial i supus al Papei. Otto este înso excepie: el reuete srmânprieten al împratului, dar i preot credincios. Henric al IV-lea l-a ales s-i fie sfetnic i l-a propus pentru a conduce dieceza de Augsburg, apoi a celei de Halberstadt, dar el a refuzat. În cele din urm, a fost chemat socupe scaunul vacant al episcopiei de Bamberg. Otto nu a mai putut refuza însnu i-a început activitatea pânnu a cerut aprobarea i binecuvântarea urmaului sfântului Petru. Papa Pascal al II-lea l-a consacrat episcop la Anagni i l-a elogiat pentru eforturile depuse în vederea restabilirii înelegerii i a pcii. Episcopul de Bamberg a avut nespusa bucurie, ca pe baza propunerilor fcute de el, în anul 1122, la Vornes, împratul i trimisul papei sîncheie acordul care va pune capt luptei pentru învestitur, luptcare, timp de decenii a adus vrsare de sânge i mizerie asupra statului i Bisericii.

Principe al imperiului i preot în aceeai persoan, a construit ase forturi întrite pentru aprarea oraului, a recldit din temelii domul mistuit de flcri, a fondat i restaurat mnstiri ruinate de luptele fratricide i a întemeiat o coalce avea sdevinun focar vestit de învăţătură şi tiinţă. Ducea un trai srccios i modest, dar îi trata în mod princiar pe toi nenorociii care-i cereau ajutorul. La vârsta de 64 de ani, a primit o scrisoare din partea principelui polonez Boleslau prin care îi cerea ajutor pentru aducerea la credina lui Cristos a locuitorilor din prile nordice, de pe malul mrii Baltice, inut de curând alipit imperiului. Dupce i-a cutat câiva colaboratori, strbtând Polonia, a început activitatea misionarîn Pomerania. Într-un an de zile a botezat 20.000 de oameni i a construit unsprezece biserici. Buntatea, zelul, sacrificiile misionarilor biruiesc neîncrederea i, uneori, dumnia localnicilor, care vedeau în apostolii noii credine trimii ai vrjmailor. În oraul Wollin, populaia, agitatde slujitorii zeului Triglav, i-a primit cu pietre pe propovduitorii strini, iar pe conductorul lor, Otto, l-au aruncat într-o mlatinlovindu-l crunt pânl-au lsat aproape mort. Doar dupcâteva luni de contacte repetate i multrugciune, teama a început sse risipeascdin sufletele închintorilor lui Triglav fcând loc credinei i iubirii faţă de Rstignitul de pe Golgota. Tineri i btrâni, brbai i femei, conductori i cetăţeni simpli, cereau sfie splai cu apa Botezului.


Cu inima plinde bucuria misiunii împlinite, în Joia Mare a anului 1125, primit de dangtul srbtoresc al clopotelor, Otto prsete din nou treptele domului din Bamberg i îi reia munca de pstor al sufletelor încredinate. Peste trei ani, se va întoarce din nou în Pomerania, unde va avea nefericirea sconstate co parte dintre credincioii Szczecinului s-au lepdat de credina cretină şi pregtesc o aciune armatîmpotriva misionarilor i a credincioilor cretini. Deoarece colaboratorii si de muncapostolicîl reineau sse ducla oraul rzvrtit, Otto fuge pe ascuns în timp de noapte. Numai o minune a lui Dumnezeu l-a salvat de sgeile otrvite ale instigatorilor. Prezena lui, îns, a readus încrederea i calmul în rândurile locuitorilor oraului, care, cu reînnoithotrâre, îi jurcredinţă lui Cristos, în faa btrânului episcop vrsând lacrimi de bucurie.

Oboseala muncii i urmrile încercrilor prin care a trecut îi ruineazsntatea i bolnav, se reîntoarce la Bamberg, unde, cu resemnare, se aazpe crucea unei îndelungate ederi la pat. În ziua de 30 iunie a anului 1139, Otto închide ochii pentru lumina acestui pmânt i credincioii episcopiei de Bamberg vor încredina pmântului trupul obosit al unui pstor sfânt, iubitor i activ, în timp ce pescarii de pe malurile Mrii Baltice, vechii închintori ai zeului Triglav, acum ucenici fericii ai lui Cristos, vor simi cprintele credinei lor îi privete cu drag din patria fericita sfinilor.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul episcop Otto, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent