27 iunie 2016

28 iunie: Sfântul Irineu din Lyon, episcop martir


Om al pcii, dupnume i dupfapt(numele Eirenaois, în grecete, înseamndedicat pcii), sfântul Irineu astfel era caracterizat de ctre cretinii din Galia, care îl trimiseserîn fruntea unei delegaii ctre Papa de la Roma: Lupttor înflcrat pentru Testamentul lui Cristos. La Roma, Irineu a fcut cinste numelui su, îndemnându-l la moderaie pe papa Victor i sftuindu-l cu respect snu excomunice Bisericile din Asia, care nu voiau sserbeze Patele la aceeai datcu alte comunităţi cretine. Cu aceeai dorinţă de pace, acest om ponderat a intervenit pe lângepiscopii altor comunităţi cretine pentru triumful bunei înelegeri i al unităţii, prin pstrarea tradiiei apostolice, spre a combate raionalismul ereziei gnosticilor.



Dintre scrierile sale, ne-a rmas în întregime Adversus haereses, în care Irineu se arta fi nu numai teologul cel mai echilibrat i profund al misterului întruprii, dar i unul dintre pstorii cei mai complei, mai apostolici i mai catolici, care au slujit Biserica lui Cristos. Se simte clupta lui împotriva ereticilor se hrnete din rugciune i dragoste.

Irineu era de loc din Asia Mic. Între cele mai frumoase amintiri ale tinereii sale este întâlnirea cu Policarp din Smirna, episcop sfânt, care a fost instruit de martorii oculari ai vieii Cuvântului, îndeosebi de ctre apostolul Ioan, ce îi stabilise la Smirna sediul. Prin sfântul Policarp, Irineu se afla în strânslegturcu apostolii. Dar apoi a prsit Asia Mic, a stat un timp la Roma i, în cele din urm, s-a stabilit la Lyon. Aici, în anul 177, a avut loc o persecuie grea împotriva cretinilor, persecuie ce a fcut muli martiri, dar Irineu nu se afla printre ei, deoarece tocmai atunci era la Roma, unde fusese trimis de comunitatea cretindin Galia, pentru a discuta cu papa Elefterie unele probleme de ordin doctrinar: una dintre aceste probleme se referea la erezia montanist, propagatde un grup de fanatici venii din Orient, care predicau dispreul faţă de viaa i bucuriile acestei lumi i anunau ca fiind iminentvenirea de pe urma lui Cristos. Întorcându-se la Lyon, a devenit episcop al acestei Biserici în anul 178, în urma decesului episcopului nonagenar, sfântul Fotino, care a murit ca martir. Irineu a condus Biserica din Lyon pânla moarte, în anul 200. Dei nu s-a putut dovedi ca fost martirizat, totui, Biserica îl cinstete ca atare.

Sfântul Irineu rmâne un adevrat martor al credinei, într-o perioadde grea persecuie: câmpul su de activitate a fost foarte întins, dacă ţinem seama c, probabil, nu exista un alt episcop în Galia i în inuturile apropiate din Germania vecin. Deoarece limba lui maternera greaca, el a învăţat limbile barbare, pentru a putea vesti Evanghelia popoarelor celtice.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai dat sfântului episcop Irineu, darul de a întri adevrul învăţăturii Bisericii i pacea în sânul ei, prin mijlocirea lui, d-ne i nouharul, ca, reînnoii prin credinţă şi iubire, scutm pururi cele ce sunt spre unitatea i buna înelegere între oameni. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent