04 mai 2016

5 mai: Sfânta Iudita, văduvă

Sfânta Iudita era de loc din Turingia. Rmasvduv, s-a retras într-un inut nelocuit din apropiere de Kulmsee, i aici a trit în cea mai mare austeritate, pânla moartea sa, în 1260. Este una din grupul de femei nobile i curajoase, care, rmânând vduve, au ales calea unei viei druite cu totul lui Dumnezeu i unei intense triri spirituale. Aceasta este o chemare deosebit, despre care se poate spune: Nu toi îneleg cuvântul acesta (Mt 19, 11). Datoritexperienei lor de viaţă şi apoi a elanului sufletesc în practicarea virtuilor cretine, ele deveneau sfetnice i model atât pentru tinere, cât i pentru persoanele în vârst, atât pentru cele cstorite, cât i pentru vduve.

În viaa Bisericii, chiar de la început, dupcum reiese din Faptele Apostolilor i din scrisorile sfântul Paul, vduvele, spune Apostolul Neamurilor, au jucat un rol însemnat, iar comunitatea cretinle-a acordat o consideraie aparte. Multe dintre ele au fost ridicate la cinstea altarelor, cum este i sfânta Iudita, comemoratastzi.

Rugciune
Druiete-ne, te rugm, Doamne, spiritul cunoaterii i al iubirii tale, pe care l-ai revrsat din belug asupra sfintei Iudita, pentru ca, imitând-o cu râvn, s-i slujim cu inimcurată şi s-i fim plcui prin credinţă şi fapte bune. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent