30 mai 2016

31 mai: Vizita sfintei Fecioare Maria la vara sa Elisabeta

Dupce a primit vestea cea bunde la Arhanghelul Gabriel, Maria a pornit la drum în grab, dupcum spune sfântul Luca, spre vara sa Elisabeta, so viziteze i so ajute. Alturându-se probabil unei caravane de pelerini care mergeau spre Ierusalim, a traversat Samaria i a ajuns la Ain-Karim, în Iudea, unde locuia familia lui Zaharia. E uor sne închipuim ce gânduri îi frmânta sufletul, cugetând la misterul pe care i l-a descoperit îngerul. Sunt sentimente de adâncrecunotinţă faţă de buntatea i mreia lui Dumnezeu, sentimente pe care ea le va exprima în prezena verioarei sale prin cântecul Magnificat, expresie a iubirii pline de fericire s-l cânte i s- l laude pe cel iubit (sfântul Bernadin de Siena): Sufletul meu îl preamrete pe Domnul i inima tresaltde bucurie... 

Prezena Cuvântului întrupat în Maria devine izvor de har pentru Elisabeta. Inspiratde Dumnezeu, ea înelege marele mister trit de verioara sa mai tânr, demnitatea ei de Mama lui Dumnezeu, credina ei în cuvântul divin, sfinirea Înainte-Mergtorului care tresaltde bucurie în sânul mamei.

Maria a rmas cu Elisabeta pânla naterea lui Ioan Boteztorul, ateptând probabil încopt zile, ca sia parte la ceremonia punerii numelui. Luând ca punct de plecare acest calcul al timpului cât Maria a stat la Elisabeta, srbtoarea Vizitei, de origine franciscan(franciscanii o celebrau din 1263) a fost fixatla 2 iulie, adicla sfâritul acestei vizite. Ar fi fost mai logiccomemorarea îndatdupBunavestire, dar s-a urmrit ca srbtoarea snu cadîn Postul Mare. Papa Urban al VI-lea a extins srbtoarea la toatBiserica din Apus, cu intenia de a cere mijocirea Preacuratei Fecioare Maria pentru pacea i unitatea cretinilor, atunci divizai prin marea schismoccidental. Sinodul din Basilea, în sesiunea din 1 iulie 1441, a confirmat srbtoarea Vizitaiunii, care la început nu fusese acceptatde statele ce erau de partea antipapei.

Actualul calendar liturgic, neluând în seamcronologia sugeratde istorisirea evanghelic, a renunat la data tradiionalde 2 iulie i a fixat comemorarea vizitei Maicii Domnului la vara sa, Elisabeta, pentru ultima zi din luna mai, ca o încoronare a manifestrilor de pietate în cinstea Maicii Domnului, obinuite în aceastlun.

În momentul întruprii Cuvântului, Maria se umilete, mrturisind ceste roaba Domnului. Dar, comenteazsfântul Francisc de Sales, ea nu se mulumete doar s-i recunoascnimicnicia înaintea lui Dumnezeu, deoarece tie ciubirea i umilina nu sunt perfecte decât atunci când de la Dumnezeu se îndreaptctre oameni. Nu este cu putinţă s-l iubim pe Dumnezeu, pe care nu-l vedem, dacnu-i iubim pe oameni, pe care îi vedem. Srbtoarea Vizitei Preacuratei Fecioare Maria la vara sa, Elisabeta, reprezintrecunoaterea i preamrirea iubirii de oameni, izvorâtdin iubirea de Dumnezeu.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu ai inspirat-o pe fericita FecioarMaria, care-l purta pe Fiul tu, so viziteze pe Elisabeta. D-ne, te rugm, harul sascultm întotdeauna de inspiraiile Duhului Sfânt, i astfel, ste putem preamri împreuncu ea în veci. Amin. 


Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent