08 februarie 2016

9 februarie: Sfânta Apolonia, fecioară şi martiră

Între anii 243-249, imperiul roman a fost condus de împratul Filip arabul, om cu vederi largi, care a acordat cretinilor o perioadde linite, duppersecuiile îndreptate împotriva lor pânatunci. Totui, în ultimul an, au avut loc unele evenimente triste ce au dovedit caversiunea împotriva cretinismului nu era stins, cel puin în provincii mai îndeprtate. Despre acestea ne vorbete episcopul de Alexandria, Dionisie, într-o scrisoare ctre Fabian din Antiohia. Un impostor din Alexandria, ghicitor înrit i poet frtalent, aase populaia, totdeauna gata de a se agita, i provocase o revoltîmpotriva cretinilor, revoltîn care muli urmai ai lui Cristos au fost biciuii i btui cu pietre.

O tânrfecioar, cu numele Apolonia, mai înainte de a fi arsde vie, a fost supusunor chinuri îngrozitoare. Toi se reped în casele cretinilor, scrie cu amrciune Dionisie. Fiecare intrla cei pe care îi cunoate, sau la vecini, prdând i devastând. Iau în cutele hainelor obiectele de pre, iar pe cele frvaloare le aruncsau le dau foc. S-ar crede ceste o cetate cucerită şi jefuitde dumani.

În aceastînvlmăşalau prins-o i pe minunata fecioarApolonia, acum destul de înaintatîn vârst. Au lovit-o atât de crunt peste maxilare încât i-au czut toi dinii. Apoi aprinzând un rug în afara cetăţii, au ameninat-o co vor arunca în foc dacnu va rosti împreuncu ei cuvinte de blestem. Apolonia îi roagso lase libercâteva momente. Îndatce au dezlegat-o, Apolonia se aruncsingurpeste rugul aprins i este consumatde flcri. Apolonia avea 40 de ani. Moartea ei, prin aspectul de sinucidere, a ridicat problema daceste permis ca cineva s-i provoace moartea pentru a nu ajunge s-i renege credina. Un ecou al acestei întrebri apare i în cartea De civitate Dei a sfântului Augustin, care însnu-i exprimprerea. Având în vedere cceea ce a atras ura împotriva Apoloniei a fost tocmai activitatea ei deosebitîn sânul comunităţii cretine, gestul i viaa ei neptatau trezit admiraie i devoiune chiar dincolo de marginile provinciei în care i-a consumat martiriul. În acest timp, cultul ei s-a rspândit atât în Orient cât i în Occident.

În diferite cetăţi din Europa s-au înlat biserici în cinstea ei. La Roma i-a fost dedicato biseric, astzi disprut, lângbazilica Sfânta Maria în Trastevere.


În legturcu viaa ei, despre care nu mai avem alte cunotine, legenda a esut istoria neverosimildespre tânra fiica unui rege care a fost ucisde însui tatl ei pentru ca trecut la cretinism. Dar dincolo de legend, care totui a avut un mare rol în popularitatea acestei sfinte, invocatîndeosebi pentru îndeprtarea durerilor de dini, rmâne viu exemplul su de generoasă şi necondiionatdruire a vieii pentru Cristos.

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Apolonia i ne luminezi cu exemplul curăției i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 


Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent