06 februarie 2016

7 februarie: Sfântul Richard, rege


Richard este un rege saxon care mergând în pelerinaj la Roma pentru a venera mormintele sfinilor apostoli, la 7 februarie 722, atins de o maladie grav, moare în oraul Lucca, în Toscana. Traversase Frana, trecuse Alpii, ajungând pânla Lucca. Aici a reuit sfondeze un Ordin care avea drept scop asistarea i ghidarea pelerinilor. Seara, de la bisericile lor provenea sunetul clopotelor care vesteau Ave Maria i de asemenea îi ghida pe pelerinii pierdui.

Numele Richard s-a format probabil din doucuvinte germanice: richi, însemnând domn, senior, i hart aspru, dur, puternic. Împreundesemneazpe stpânul sigur de el însui i necruţător cu cei din jur. Sfinii care au purtat acest nume au îneles cadevrata superioritate a omului nu stîn a te ridica deasupra altora, ci în a te stpâni pe tine însui i a face cât mai mult bine celor din jur. Frîndoial, modelul lor a fost acela care, Dumnezeu fiind, s-a umilit pe sine, luând chip de rob: cci Fiul Omului nu a venit pe pmânt ca sfie slujit, ci ca el sslujeascpe alii.

Rugciune
Fii binecuvântat, o Doamne, care ai druit sfântului Richard tria de a renuna la onoruri i la putere în aceastlume, pentru a se drui în umilință și bucurie unei viei de rugciune i pocință. Pelerin neobosit, purtând semnul crucii, cltor prin Europa în cutarea sanctuarelor credinei. Druiete-ne nou, prin mijlocirea lui, darul de a deveni adevrai discipoli i martori ai lui Cristos Rscumprtorul spre edificarea unei lumi noi, deschise la inspiraiile minunate ale Duhului Sfânt. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent