25 martie 2015

Perspectiva imbratisarii


În centrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2015 a fost propusă imaginea întâlnirii dintre Isus și o femeie din Samaria lângă o fântână (cf. In 4). Învățătorul, obosit de drum și însetat, nu se sfiește să ceară arătându-se nevoiaș în fața celei care făcea parte dintr-un grup social față de care era mai mult decât indicat să se păstreze distanța. Contextul pe care îl trăim subliniază mult diferențele dintre oameni. Pentru a nu le mai observa, se renunță uneori la principii, la identitate, societatea îndreptându-se astfel ori spre lipsă de gust, ori spre arome extreme. Isus privește persoana pe care o întâlnește cu un alt ochi, acela care vede în profunzime și care ajută să fie descoperit adevărul fără de care nimic nu se poate construi în mod real.

Pe această linie, a profunzimii și adevărului, la Constantinopol, au avut loc două întâlniri care au conotații deosebite: papa Francisc, vizitând Turcia între 28 și 30 noiembrie 2014, s-a întâlnit la Istanbul cu patriarhul Bartolomeu I, iar acesta s-a întâlnit cu frații franciscani conventuali care slujesc la bazilica Sfântul Anton de Padova din Istanbul în ziua de 4 ianuarie 2015. Aceste două momente se cade să le privim din perspectiva îmbrățișării. A construi în mod durabil, după exemplul Domnului nostru Isus Cristos, cere un dialog autentic, iar acesta nu e realizat la suprafață ci merge acolo unde interlocutorul devine aproapele, fratele sau sora din familia lui Dumnezeu.

Sunt demne de subliniat mai multe aspecte ale vizitei papei Francisc în Turcia. Prima etapă a călătoriei apostolice s-a desfășurat la Ankara, unde Suveranul Pontif s-a întâlnit cu președintele țării, primul ministru și cu președintele departamentului pentru Afaceri Religioase. Mesajul papei Francisc către autoritățile turce a fost acela că trebuie să se recunoască diferențele, căci doar așa se poate construi pacea. Pentru aceasta este fundamental ca toți să se bucure de aceleași drepturi și să aibă parte de aceleași îndatoriri în calitate de cetățeni. Libertatea religioasă și aceea de expresie, garantate tuturor, trebuie să devină instrumente de pace. Vorbind despre pace a mai subliniat și faptul că fundamentalismul și terorismul instrumentalizează religia, iar pacea are nevoie de dialog, respect pentru dialog, respect pentru drept și justiție.

Însă elementul esențial al vizitei în Turcia l-a constituit aspectul ecumenic. După prima zi dedicată întâlnirilor cu autoritățile, în următoarele două papa Francisc a fost alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. Aceste momente au afirmat voința puternică de a continua pe drumul unității creștinilor. Ziua de 29 noiembrie a început cu o vizită făcută la Moscheea Albastră și la muzeul Sfânta Sofia, vechea bazilică dedicată de împăratul Constantin în cinstea Înțelepciunii Divine. După aceasta, papa Francisc a mers la reprezentanța pontificală, unde a fost întâmpinat cu bucurie de comunitățile catolice locale (latină, armeană, siriană și caldeeană). Comunitatea catolică este foarte mică în Turcia. Într-un spațiu redus, aceasta și-a exprimat bucuria, dar și dorința de a împărtăși mai mult timp cu păstorul ei.


În după-amiaza zilei de 29 noiembrie, Pontiful a celebrat Sfânta Liturghie în catedrala Sfântul Duh. Participanților la Sfânta Liturghie, papa Francisc a cerut să apere comoara prețioasă a unității creștine. În mesajul său a subliniat lucrarea Duhului Sfânt care conduce la unitate și care împlinește toată lucrarea cea bună. Numai Duhul Sfânt poate trezi diversitatea, multiplicitatea și, în același timp, să realizeze unitatea… Noi, creștinii, devenim autentici discipoli misionari, capabili de a interpela conștiințele, dacă abandonăm un stil defensiv pentru a ne lăsa conduși de Duhul[…] Numai lucrarea Duhului Sfânt duce la depășirea dezbinărilor dintre creștini. În cadrul rugăciunii ecumenice din bazilica patriarhală Sfântul Gheorghe, Sfântul Părinte a subliniat că a fi frați în speranța lui Cristos cel înviat este un har, dar și o răspundere. Bucuria noastră are la bază nu strategiile omenești ci gestul de încredințare comună față de fidelitatea lui Dumnezeu, cel care pune temelia pentru reconstrucția templului său, care este Biserica.

Duminică, 30 noiembrie, în sărbătoarea sfântului Andrei, papa Francisc a participat la Sfânta Liturghie bizantină. După ce sâmbătă, își înclinase capul în fața patriarhului pentru a primi binecuvântarea, duminică, a recitat cu glas tare în limba latină rugăciunea Tatăl nostru, spunând că este un har special ocazia de a participa la celebrarea de la Istanbul. A ne întâlni, a vedea chipul celuilalt, a ne dărui îmbrățișarea păcii, a ne ruga unul pentru celălalt, sunt dimensiuni esențiale din acel drum către restabilirea deplinei comuniuni spre care năzuim. Toate acestea precedă și însoțesc mereu cealaltă dimensiune esențială pentru acest drum, care este dialogul teologic. Un dialog autentic este întotdeauna o întâlnire între persoane cu un nume, un chip, o istorie, și nu doar o confruntare de idei. Exemplul apostolului Andrei arată că viața creștină este o întâlnire transformatoare cu Cristos și că vestea creștină se răspândește grație persoanelor care, îndrăgostite de Cristos, nu pot să nu transmită bucuria de a fi iubite și mântuite.

Papa Francisc a mai subliniat faptul că pentru a ajunge la unitatea deplină, Biserica Catolică nu intenționează să impună nici o exigență, în afară de mărturisirea credinței comune, și că suntem gata să căutăm împreună, în lumina învățăturii Sfintei Scripturi și a experienței primului mileniu, modalitățile prin care să fie garantată unitatea necesară a Bisericii în circumstanțele actuale.
După Sfânta Liturghie celebrată de patriarhul ecumenic Bartolomeu în biserica patriarhală în cinstea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul ceresc al patriarhatului ecumenic, papa Francisc și patriarhul Bartolomeu au împărțit împreună binecuvântarea apostolică pentru credincioșii prezenți de la balconul Palatului Patriarhal și au semnat o Declarație comună.

Înainte de a se întoarce la Roma, frații minori conventuali din Turcia am avut bucuria unei întâlniri private cu papa Francisc. Momentul a fost unul în care s-a putut simți simplitatea și profunzimea sa care atinge inimile celor de care se apropie.

Cu aceeași atitudine de apropiere simplă și din perspectiva îmbrățișării, în ziua de 4 ianuarie 2015, comunitatea franciscană Sfântul Anton din Istanbul a avut parte de vizita Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I. Acesta a venit pentru a vizita expoziția cu titlul Întâlniri ale dragostei care rămâne, realizată de către pr. Martin Kmetec.

Expoziția care a fost organizată cu ocazia vizitei papei Francisc în Turcia subliniază trei momente importante: întâlnirile de la Ierusalim dintre papa Paul al VI-lea și Atenagoras I (1964) și cea dintre papa Francisc și Bartolomeu I (2014) și cea care a avut loc la Constantinopol, dintre papa Francisc și patriarhul Bartolomeu I (2014). Anumite imagini, elaborate și expuse alături de texte și mesaje, au fost oferite din arhiva Patriarhatului Ecumenic, iar celelalte au fost realizate de fotografii Nicolaos Manginas, Murat Örencik și Nathalie Ritzmann. După o atentă vizită a acestui itinerariu fotografic, patriarhul Bartolomeu I s-a îndreptat spre bazilica Sfântul Anton


Apoi, după ce a binecuvântat și și-a lăsat semnătura pe icoana în care sunt reprezentați apostolii Petru și Andrei, a coborât în criptă unde a admirat picturile realizate în stil bizantin.



 Și această întâlnire a fost una bogată în mesaje simbolice și o mărturie despre credința în Domnul care ne îndeamnă să construim unitatea, întâlnind persoane, simțindu-ne neputințele și bazându-ne pe puterea Duhului Sfânt. Dezbinarea își are roadele ei. Însă exemplul nostru este Isus care se așează, obosit de drum, așteptând să întâlnească inima omului căruia îi este sete de Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent